Política

CiU presentarà un pla anticrisi com a complement dels pressupostos generals

Pressupostos

La ronda de reunions que el vicepresident econòmic Pedro Solbes ha iniciat aquest dilluns amb Coalició Canària per negociar l'aprovació dels pressupostos generals de l'estat (PGE) per al 2009 continuarà aquest dimarts amb dos interlocutors catalans, Convergència i Unió i Iniciativa per Catalunya. ERC s'hi reunirà dimecres.

El portaveu del Grup Parlamentari Català al Congrés, Josep Antoni Duran, es reunirà amb Pedro Solbes aquest dimarts al migdia. A la reunió, que tindrà lloc al ministeri d'Economia, Lleida hi anirà acompanyat del portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, i els portaveus adjunts Pere Macias i Josep Sánchez Llibre. En paral·lel a la reunió, CiU demanarà al Congrés que el govern espanyol presenti conjuntament amb els pressupostos per al 2009 una anàlisi realista de la situació econòmica i proposarà un pla anticrisi amb 17 mesures per afrontar el nou cicle econòmic.

Aquest pla anticrisi demanarà al govern que implanti mesures per corregir l'evolució de la inflació, frenar l'increment de la desocupació, liberalitzar l'economia i incrementar la inversió pública, entre d'altres. 

Pel que fa a la postura d'Iniciativa per Catalunya, el seu portaveu al Congrés, Joan Herrera, ha anunciat que els seus "requisits sine qua non" són que els nous comptes tinguin un clar accent social, que evitin "l'asfíxia econòmica" dels ajuntaments i que a més, compleixi amb l'Estatut de Catalunya.

ERC veu "gairebé impossible" votar a favor

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, que es reunirà dimecres amb Pedro Solbes, veu "molt difícil per no dir impossible" que el seu grup parlamentari voti a favor dels pressupostos, tot i que ha condicionat un possible sí a un acord amb el govern espanyol sobre el finançament català i l'increment de la despesa social. En aquest sentit, Ridao vol reclamar a Solbes que els PGE "compensin" Catalunya per la disminució de la recaptació d'impostos com el de transmissió. En aquest aspecte, la Generalitat ha recaptat 2.000 milions menys dels previstos en els pressupostos d'aquest any.

Quant a Coalició Canària, la seva portaveu parlamentària, Ana Oramas, ha declarat després de la reunió amb Solbes que el seu grup "no està més a prop" de donar el seu suport als pressupostos.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.