Política

Abkhàzia i Ossètia del Sud demanen a Moscou que els reconegui la independència

Els líders de les Repúbliques secessionistes georgianes d’Abkhàzia i d’Ossètia del Sud tenien molt clar que després del conflicte dels últims dies tindrien més motius per demanar el reconeixement de la seva sobirania a la comunitat internacional. El Parlament d’Abkhàzia i el d’Ossètia del Nord (en nom del poble d’Ossètia del Sud) van aprovar ahir una petició formal a Rússia perquè en reconegui la independència.

Abkhàzia voldria que Moscou li reconegués la sobirania, establís relacions diplomàtiques amb Sukhumi (la capital abkhaz) i hi mantingués presència militar, i per això li proposa la signatura d’un acord d’amistat i cooperació.

El president d’Ossètia del Sud, Eduard Kokoiti, va dir ahir que d’aquí a uns dies també demanarà formalment el reconeixement de la independència a Rússia i a la comunitat internacional. De moment, ahir ho van fer els parlamentaris d’Ossètia del Nord, que voldrien reunificar-se amb els ossetes del sud.

Serguei Mirónov, el president del Consell de la Federació, la cambra alta del Parlament rus, va dir que els senadors estan disposats a reconèixer la independència “Si aquesta és la voluntat dels pobles d’aquestes Repúbliques i si hi ha la decisió del president de Rússia”. El cap del Kremlin, Dmitri Medviédiev, va avançar fa una setmana que Moscou seria garant al món de la decisió d’aquests pobles sobre el seu futur.

Sis punts del pla de pau
Després que Rússia rebutgés al Consell de Seguretat de l’ONU la resolució sobre el conflicte a Geòrgia que proposava França, amb l’argument que no hi havia els sis punts acordats prèviament en el pla de pau, Moscou va difondre ahir la seva proposta a discutir en la pròxima sessió.

La retirada de les tropes russes del territori georgià, que segons el Kremlin s’ha de completar demà divendres, ahir es va fer més evident i diversos testimonis van informar que hi havia columnes militars que sortien de Geòrgia en direcció a Rússia.

Segons l’estat major rus, el pla de pau preveu la creació de vuit controls de pacificadors russos a la zona que ha de fer de cordó de seguretat. Els habitants de la ciutat georgiana de Poti, un port important al mar Negre, van protestar ahir contra la creació d’un d’aquests controls prop de la via del ferrocarril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.