Política

Rússia comença la retirada de la franja de seguretat d’Ossètia del Sud i Abkhàzia

La bandera russa ja no oneja des d’ahir al control militar d’Ali, a la franja de seguretat d’Ossètia del Sud, al nord-est de Gori: els soldats russos la van despenjar, es van replegar cap al nord i van deixar un rastre de llaunes de cervesa i paquets de tabac buits i el terra ple de forats de les tendes de campanya que hi havien muntat a l’agost.

Aquesta és la primera mostra clara que Moscou té intenció de complir el pla de pau del president francès, Nicolas Sarkozy, i retirar les seves tropes abans d’aquest divendres fins al lloc on eren quan va esclatar la guerra llampec, el 7 d’agost passat.

Els Vint-i-set van respirar una mica més tranquils quan els observadors civils que han enviat a Geòrgia van certificar ahir el desmantellament d’aquest primer control rus i que les tropes del Kremlin es preparaven per abandonar els de Perevi, Zugdidi, Narvazeri, Kvenatkotsa, Ckorotshku o Kanti, tant a la zona de seguretat que envolta Ossètia del Sud com a la d’Abkhàzia.

També el coronel rus Igor Konaixenkov va confirmar que han “començat les tasques de desmuntatge i retirada de material militar dels llocs d’observació”. L’atac de divendres a Tskhinvali, la capital osseta, en què van morir 11 persones i que Moscou va atribuir al govern georgià, havia estès el temor que els soldats russos intentessin endarrerir la retirada.

Tropes i potent arsenal
“És un primer pas positiu però ha de venir seguit d’altres”, va dir el titular d’Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier. A Brussel·les tenen clar que el replegament rus s’aturarà quan els soldats hagin creuat la frontera de les dues regions secessionistes, on Moscou pensa mantenir les tropes i un potent arsenal i no deixarà entrar els observadors europeus.

Així, la missió civil de la UE que dirigeix l’alemany Hans-Jörg Haber s’haurà de conformar a assumir el control de les dues zones de seguretat durant almenys un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.