Política

L'exèrcit georgià intenta recuperar per la força el control de la regió secessionista d'Ossètia del Sud

GUERRA AL CAUCAS

Després d’un dia sencer de combats entre l’exèrcit georgià, d’una banda, i les forces ossetes del sud i les russes, de l’altra, Tbilissi controlava ahir, a l’hora de tancar aquesta edició, la major part del territori de la República secessionista d’Ossètia del Sud, segons va informar el president Mikhaïl Saakaixvili en un missatge televisat adreçat a la nació.

L’atac georgià va començar a la mitjanit de dijous a divendres, poques hores després que Saakaixvili anunciés una treva unilateral dels tirotejos de dijous que havien seguit a una setmana d’hostilitats a Ossètia del Sud. El president georgià va insistir que les tropes governamentals “van obrir foc i van llançar una ofensiva” com a resposta als atacs de les forces secessionistes als pobles georgians (controlats per Tbilissi) d’Ossètia del Sud. Com a resposta, Moscou va enviar tropes i artilleria pesant per ajudar els ossetes i les forces pacificadores russes, mentre Saakaixvili acusava Rússia “d’agressió militar directa” i d’haver bombardejat territori georgià. El president de la República independentista, Eduard Kokoita, que va titllar l’atac de “tercer genocidi contra el poble osseta comès per Geòrgia”, va anunciar al vespre que hi havien mort almenys unes 1.400 persones, la majoria civils, mentre Moscou denunciava la mort de deu soldats de pau russos. Les autoritats ossetes van fer una crida a la comunitat internacional perquè els reconegui la independència.

El primer ministre rus, Vladímir Putin, que era a Pequín, va condemnar l’agressió georgiana i va destacar el fet que hagués tingut lloc el dia de la inauguració dels Jocs Olímpics, “símbol de la pau”, i va avisar que hi haurà “una resposta adequada”. També va anunciar que hi ha molts voluntaris disposats a lluitar amb els ossetes.

Avís de Medviédiev
El president rus, Dmitri Medviédiev, va declarar que Moscou defensarà els ciutadans russos que hi ha Ossètia del Sud i que “els culpables de la mort dels civils tindran el càstig que es mereixen”. El cap d’Exteriors, Serguei Lavrov, va alertar de la massacre de civils i va dir que l’agressió de Tbilissi “posa en dubte la qualitat de Geòrgia com a Estat i com a membre de la comunitat internacional”.

Davant l’ofensiva a Ossètia del Sud, l’altra regió secessionista, Abkhàzia, va desplegar ahir les seves tropes a la frontera amb Geòrgia per por a patir un atac similar.

Mentrestant, els analistes russos especulaven sobre l’objectiu que busca Geòrgia amb aquest atac. Segons el politòleg Dmitri Oreixkin, “Saakaixvili volia provocar la reacció de Rússia per desacreditar-la davant la comunitat internacional com a mediadora en el conflicte”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.