Política

El caucas empitjora

Els combats a la regió secessionista georgiana d’Ossètia del Sud entre les forces governamentals de Tbilissi i unitats de l’exèrcit rus desplaçats a la regió per ajudar els ossetes i les forces pacificadores russes, van continuar durant el dia d’ahir. Els canals de televisió russos van mostrar imatges de la capital osseta del sud, Tsinkhvali, totalment destruïda, però no deien res dels bombardejos russos en territori georgià.

El president rus, Dmitri Medviédiev, va exigir la retirada de les tropes georgianes d’Ossètia del Sud i va parlar de “catàstrofe humanitària”. Segons els oficials russos, només a Tsinkhvali hi ha hagut més de 2.000 morts i unes 30.000 persones s’han refugiat a Rússia. Geòrgia, que va desmentir aquest balanç de víctimes, va reconèixer pèrdues entre la seva població civil i va condemnar els bombardejos de l’aviació russa sobre diverses poblacions georgianes i punts estratègics que van causar desenes de morts.

Pànic social
El president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, defineix el conflicte com una “agressió militar de Rússia” i ahir va decretar l’estat de guerra durant quinze dies a tot el país, decisió que va ser ratificada pel Parlament i permet imposar la llei marcial. Segons el governant georgià, l’agressió, que té lloc a la regió de Tsinkhvali i a Abkhàzia (l’altra república secessionista), “té l’objectiu de crear el pànic a la societat multinacional georgiana”.

Per reforçar l’exèrcit es preveu que els 2.000 militars georgians que hi ha desplegats a l’Iraq tornin a Geòrgia. A més, Tbilissi no descarta demanar ajuda a Occident perquè, tal com va reconèixer el secretari del Consell Nacional de Seguretat georgià, “és molt evident que les forces de les parts implicades en el conflicte no estan en igualtat de condicions”.

Tot i decretar l’estat de guerra, Saakaixvili va fer una crida al seu homòleg rus a “aturar aquesta bogeria”, segons va explicar mentre visitava víctimes del conflicte en un hospital de Tbilissi. Però des dels despatxos de l’altre implicat en el conflicte, el servei de premsa del Kremlin i el ministeri de Defensa rus van dir que no havien rebut cap proposta de Geòrgia.

“Accions criminals”
El primer ministre rus, Vladímir Putin, que es va desplaçar ahir a Ossètia del Nord, fronterera amb la zona del conflicte, per seguir el conflicte de primera mà i coordinar l’ajuda als refugiats, va instar les autoritats de Geòrgia “a parar immediatament l’agressió contra Ossètia del Sud i a aturar totes les violacions dels acords d’alto el foc”.
Putin va declarar que “les accions de Geòrgia són criminals però les de Rússia són totalment legítimes”. Segons el cap de govern rus, “Geòrgia ha llançat un atac mortal contra la mateixa integritat territorial”, després del qual serà difícil “convèncer Ossètia del Sud de formar part de l’Estat georgià”.

Tal com es temia, el conflicte iniciat a Ossètia del Sud es va estendre a l’altra república separatista georgiana. Les autoritats d’Abkhàzia van anunciar ahir que havien començat una operació militar per expulsar la presència de l’exèrcit georgià de la vall del Kodori, una zona en territori abkhaz però controlada pel govern de Tbilissi que, segons Abkhàzia i Rússia, viola l’acord de desmilitarització. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.