Política

Rússia i la UE pacten negociar un nou estatus per als territoris secessionistes de Geòrgia

Els presidents de Rússia, Dmitri Medviédiev, i de França, Nicolas Sarkozy, que actuava com a president de torn de la Unió Europea, han acordat que s'obrirà un debat internacional per establir un nou estatus per a les dues regions secessionistes de Geòrgia, Ossètia del Sud i Abkhàzia.

Els dos mandataris han anunciat aquest pacte dins d'un pla de sis punts per solucionar el conflicte d'Ossètia del Sud, que en els últims dies s'ha convertit en una guerra oberta entre Rússia, que dóna suport als independentistes d'Ossètia, i Geòrgia. El conflicte ha provocat milers de morts i de desplaçats fins que aquest dimarts Rússia ha anunciat la fi de la seva operació militar, que pretenia "imposar la pau". Moscou manté que s'ha limitat a reaccionar a les agressions de Geòrgia contra els ciutadans de parla i cultura russa que viuen a Ossètia del Sud, a l'altra banda de la frontera que els separa d'Ossètia del Nord, integrada a Rússia.

L'acord s'ha anunciat aquest dimarts a la tarda a Moscou, on s'han reunit Sarkozy i Medviédiev. El pacte inclou sis punts: a més de la negociació de l'estatus d'Ossètia i Abkhàzia, s'estableix que es renuncia a l'ús de la força en el conflicte, que s'aturen totes les accions militares, que l'ajut humanitari tindrà accés lliure al territori afectat i que les forces armades georgianes tornaran al seu emplaçament habitual, igual que les russes.

Per Sarkozy, és una "molt bona notícia el cessament de les hostilitats" i que Rússia aturin l'activitat, però ha admès que encara no hi ha un acord de pau definitiu. "El més important era sortir de la crisi per poder trobar una solució al problema", ha dit el president de torn de la Unió Europea en una compareixença pública amb Medviédiev retransmesa per televisió.

El president rus ha defensat la seva posició en el conflicte i ha recordat a Geòrgia que "fins i tot els estats sobirans han de respectar els ciutadans i ser responsables de les seves accions, no poden fer el que vulguin". "La integritat territorial ha de dependre de si els habitants de cada territori volen romandre en aquell Estat", ha afegit.

Segons Medviédiev, Rússia no tenia cap altra opció davant de "l'agressió de Geòrgia" contra els habitants d'Ossètia del Sud. "Quan milers de ciutadans són assassinats, l'Estat ha de reaccionar de forma adequada. La nostra resposta ha sigut correcta, i si no haguéssim actuat les pèrdues haurien sigut molt superiors".

A la pregunta d'una periodista russa sobre la "neteja ètnica" que s'hauria produït a Ossètia, el president rus ha indicat que "és un problema real", i Sarkozy ha respost que aquesta qüestió "s'ha d'aclarir als tribunals internacionals". "Si una de les parts en conflicte vol presentar una denúncia, està en el seu dret, i llavors sortirà la veritat", ha advertit el president francès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.