Política

Rússia no cedeix i estén la guerra a més zones de Geòrgia

MÓN

Rússia, que ahir va donar per pràcticament acabada “l’operació per imposar la pau” a la República secessionista d’Ossètia del Sud –segons va anunciar el president rus, Dmitri Medviédiev–, es va endinsar en territori de Geòrgia. Al vespre, les forces georgianes van anunciar que començaven la retirada cap a Tbilissi per defensar la capital i el govern georgià va anunciar que l’exèrcit rus havia entrat a la ciutat de Poti, al mar Negre.

El temor que el conflicte entre Rússia i Geòrgia s’estengués a l’altra República independentista, Abkhàzia, a les costes del mar Negre, no era infundat. L’exèrcit abkhaz, amb el suport de Moscou –que ahir va confirmar que hi havia enviat 9.000 soldats i tècnica militar pesant per reforçar el contingent de pau–, va continuar amb l’operació iniciada dissabte per expulsar l’exèrcit georgià de la vall de Kodori, a la regió secessionista controlada per Tbilissi.

Ultimàtum ignorat
Les tropes pacificadores russes d’Abkhàzia van donar un ultimàtum que no va ser escoltat per Tbilissi perquè les unitats de l’exèrcit georgià desplegades a prop de la frontera amb aquesta República secessionista entreguessin les armes. Des de Moscou, un portaveu del ministeri de Defensa va anunciar una maniobra russa a la zona de Senaki, a l’oest de Geòrgia, “amb la finalitat de prevenir els atacs georgians a Ossètia del Sud i per evitar la concentració de tropes” georgianes. Més tard, s’informava d’altres operacions militars russes, com ara bombardejos, a Gori, a prop de la frontera amb Ossètia del Sud i Zugdidi, a 5 quilòmetres d’Abkhàzia.

Abans d’aquestes maniobres, el president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, havia signat un document d’alto el foc en presència dels caps de la diplomàcia de França, Bernard Kouchner, i de Finlàndia, Aleksandr Stubb, que primer van viatjar a Tbilissi per mediar en el conflicte i després a Rússia.
L’estat major de l’exèrcit rus va titllar les intencions de Saakaixvili d’“engany” i va reiterar que queden unitats georgianes a Ossètia del Sud i que Moscou n’exigeix la retirada total.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.