Política

Alerta a Ossètia del Sud

El govern de la República independentista denuncia que Tbilissi està desplaçant l’exèrcit cap a les seves fronteres

Ossètia del Sud es prepara per commemorar l’inici del conflicte armat d’ara fa un any, quan Tbilissi va llançar un atac contra aquesta República secessionista georgiana la nit del 7 al 8 d’agost i, com a resposta, l’exèrcit rus va envair Geòrgia. Ara l’intercanvi d’acusacions ha fet reaparèixer el fantasma de la guerra.

Iuri Tanàiev, el ministre sud-osseta de Defensa, va alertar ahir que l’exèrcit georgià havia reforçat les unitats a la frontera amb la seva República i que s’havia detectat l’aproximació d’armament pesant. Dimarts Ossètia del Sud va anunciar que tancava la frontera amb Geòrgia per les provocacions i el temor que entri el virus de la grip A.

El viceministre d’Exteriors rus, Grigori Karassin, va acusar ahir el govern dels Estats Units de “continuar subministrant armament a Geòrgia”, fet que “obligarà a prendre les mesures necessàries”.

El Kremlin va anunciar dimarts que posava en estat d’alerta les tropes que té a Ossètia del Sud, que Moscou ja reconeix com a república sobirana, i ahir el vicecap de l’estat major rus, Anatoli Nogovitsin, va advertir que “si hi ha una nova agressió, la resposta serà l’adequada”, tot i que creu que no hi ha una “amenaça real, sinó que es tracta de provocacions”.

Per aquest general, els incidents que aquests dies ha denunciat Ossètia del Sud, com ara tirotejos i desplaçaments militars, tenen l’objectiu de “desestabilitzar la situació a les Repúbliques separatistes” i també desacreditar Rússia “per no ser capaç de garantir-ne la seguretat”. Nogovitsin també va criticar que de “manera encoberta” Occident restableixi el potencial militar georgià.

Tbilissi va negar les acusacions i les va titllar de propaganda. El president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, va assegurar ahir que el seu país “no vol la guerra amb Rússia”, sinó que és Moscou qui es prepara per a un nou conflicte armat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.