Política

Turquia firma amb Rússia i Itàlia un gasoducte que farà la competència a un projecte de la Unió Europea

Putin aïlla Ucraïna i, de passada, és una alternativa als jaciments del Càucas que volen impulsar els europeus

Els primers ministres de Rússia, Vladimir Putin, Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i d'Itàlia, Silvio Berlusconi, han firmat aquest dijous un acord per a la construcció en territori de Turquia d'un gasoducte que ha d'unir els jaciments de petroli russos amb Europa. El South Stream, com es denominarà la nova canalització, permetrà a Rússia evitar el pas per territori d'Ucraïna, república amb la que manté un dur conflicte pel preu del petroli que va acabar amb el tall de subministrament. El grup italià ENI participarà en la construcció del gasoducte al costat del rus Gazprom.

El gas que alimentarà el South Stream vindrà de Rússia, l'Àsia central i el Kazaixstan, segons Moscou. Els tres mandataris han solemnitzat la firma de l'acord a la capital administrativa turca. Recep Tayyip Erdogan ha justificat l'aliança per l'interès de les relacions bilaterals, Vladimir Putin, per la seva banda, destacava que South Stream és un projecte molt esperat i molt important per a tota Europa que podria començar a construir-se d'aquí a un any. Rússia i Turquia han signat també altres acords bilaterals, com la construcció d'una central nuclear,la primera en territori turc.

El projecte rus ha de passar per sota del Mar Negre per enllaçar Rússia i Bulgària, on s'haurà de dividir en dues branques, una cap a Àustria i l'altra cap a Grècia i Itàlia. South Stream entra en competència directa amb el gasoducte Nabucco, que va ser ratificat fa un mes a Ankara per transportar 31.000 milions de metres cúbics de gas asiàtic envoltant la frontera russa. Nabucco és un projecte de la Unió Europea i Turquia per fer passar gas natural des de les repúbliques del Càucas fins a Àustria, passant per Romania, Bulgària i Hongria, amb el suport també dels Estats Units, amb un traçat d'uns 3.300 quilòmetres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.