Política

Nadal diu que el PSC donarà una resposta "col·lectiva" als pressupostos però no explicita quina

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha afirmat avui que el PSC donarà una resposta "política, col·lectiva i col·legiada" sobre la votació dels pressupostos generals de l'Estat pel 2009, que es debatran dilluns a la reunió de l'Executiva dels Socialistes Catalans, però no ha explicitat quina serà.

En la seva intervenció al Fòrum Europa. Tribuna Catalunya i a les preguntes del públic, Nadal ha evitat pronunciar-se sobre la possible dimissió del conseller d'Economia, Antoni Castells, si es vota a favor dels Pressupostos.

Nadal ha defensat que Catalunya necessita un model de finançament que ara "no té" perquè l'actual "no és prou bo", i ha demanat abordar aquest tema "amb tranquil·litat, discreció i sense massa escaramusses".

La consellera de Treball, indecisa
La consellera catalana de Treball, Mar Serna, ha assegurat avui que no sap si vincular directament o no el pacte d'un nou model de finançament per a Catalunya amb els Pressupostos del 2009, però ha insistit que per a ella ambdós són importants i ha dit que confia a arribar a un acord abans que acabi l'any.

"Tenen tanta importància els pressupostos com el finançament", ha asseverat. En una entrevista a Rac 1 recollida, Serna ha respost així a la pregunta sobre què opinava de les crítiques a la cúpula del PSC del conseller Antoni Castells publicades en diversos mitjans.

Sobre els Pressupostos, Serna considera que són "molt importants" perquè suposen més de 4.000 milions d'euros per a Catalunya gràcies a la negociació que va mantenir Castells en matèria d'infraestructures. Sobre el nou sistema de finançament, diu que és de màxima importància, i "més, quan aquesta crisi ha fet que els ingressos propis de la Generalitat caiguin de forma important".

Zapatero anuncia un acord "aviat"
El president espanyol ha insistit avui que es tancarà "aviat" l'acord per reformar el sistema de finançament autonòmic, que podria estar enllestit "fins i tot abans de cap d'any" encara que no ha volgut apuntar una data. Zapatero ha assegurat que serà "bo per tothom" i que servirà en concret per millorar els recursos amb què conten les Comunitats per a l'educació i per a la sanitat.

Duran veu Chacón com a una interessada
El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit entendre l'empipament del conseller d'Economia, Antoni Castells, per l'actitud d'algun dirigent del PSC davant els pressupostos i ha acusat Carme Chacón, ministra de Defensa, d'interessar-se només per la seva "carrera política en el PSOE".

En declaracions a COM Ràdio, Duran ha retret a Chacón que aquesta setmana confirmés públicament que la setmana que ve al Congrés votarà a favor dels Pressupostos Generals de l'Estat pel 2009, malgrat que el seu partit, el PSC, encara no ha decidit formalment el sentit del seu vot.

Ridao afirma que Catalunya està cansada
El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha indicat avui respecte l'incompliment dels terminis del nou finançament de la Generalitat, que "el PSOE ha d'entendre que Catalunya està cansada de mossegar la poma de l'engany".

"El PSC sabrà quins són els seus problemes interns", ha indicat Ridao, però hauria de transmetre al PSOE "un missatge clar i contundent, i és que amb Catalunya no s'hi juga, i que estem cansats de tanta deslleialtat i dels successius incompliments en matèria de finançament".   

El PP entén Castells
La portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat avui que "entén" que el conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, "ja no es refiï" del president espanyol.

El PP ha interpretat la reacció de Castells com la constatació que el conseller vol "veure com més aviat millor les xifres del finançament", abans fins i tot que el PSC avali els comptes pel 2009 al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.