Política

Frustracions i pocs acords a la Cimera del Clima

La Cimera del Clima de Poznan (Polònia) ha acabat aquesta matinada amb pocs acords importants, tret de l'impuls que s'ha donat a les ajudes destinades als països pobres per fer front als efectes del canvi climàtic. Tot i així, els receptors de l'ajuda han advertit que les quantitats són del tot insuficients. Els països pobres, especialment els més vulnerables, podran posar en marxa a partir del juny del 2009 projectes com la construcció de dics, platges artificials, centres d'alerta meteorològica o pous.

L'activació d'aquest instrument financer, que ja estava previst al Protocol de Kyoto, és possible perquè el Banc Mundial deixarà de gestionar-les, un condicionant que havia estat un obstacle fins ara per culpa de l'excessiva burocratització d'aquest organisme. Aquest fons, però, no s'incrementarà i es mantindrà entre els 80 i els 300 milions de dòlars anuals. Països com la Xina, l'Índia, el Paquistan, Colòmbia, Costa Rica o el Brasil, entre d'altres, han mostrat la seva frustració per la manca de generositat dels països rics.

El document final manté la referència introduïda a la conferència de Bali del 2007 sobre la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle d'entre un 25% i un 40% per als països industrialitzats, i inclou, per primera vegada, la possibilitat que les nacions en desenvolupament també les limitin entre un 15% i un 30%.

El nou full de ruta acordat a darrera hora, i que queda pràcticament intacte respecte al que es va pactar a Bali l'octubre del 2007, ha de servir per arribar amb garanties a la cimera de Copenhague. En aquesta cita, que serà el desembre del 2009, els més de 190 països de la Convenció de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic s'hauran de posar d'acord per adoptar un nou règim climàtic que substitueixi el Protocol de Kyoto el 2012.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.