Societat

El canvi climàtic dispara les espècies invasores marines

Ciència

El canvi climàtic, la sobreexplotació i la falta de recursos econòmics per investigar són tres dels elements claus en el present i el futur immediat de la vida marina, segons va quedar ahir en evidència en la primera jornada del Congrés Mundial de Biodiversitat Marina que se celebra a València. Fins a aquest dissabte, més de 500 experts de 45 països posaran en comú els seus coneixements sobre aspectes tan paradoxals com la varietat de fauna i flora que encara s'amaguen al fons dels oceans o la invasió d'espècies marines exòtiques.

Un dels estudis que es presenten en aquest congrés mostra com algunes espècies d'algues s'estan desplaçant a un ritme de cinc quilòmetres anuals, des de les zones equatorials cap al nord, gràcies a l'escalfament de l'aigua que està provocant el canvi climàtic. Nova Mieszkoska, de l'Associació de Biologia Marina del Regne Unit, destaca que aquesta mobilitat de les espècies invasores marines és superior a la mitjana de les espècies invasores terrestres a causa, molt probablement, de la ràpida dispersió de llavors i larves en el medi marí.

Carlos Duarte, investigador del CSIC i copresident del comitè organitzador del congrés, va explicar ahir que un dels motius principals de la celebració d'aquest congrés és precisament "l'aclaparadora evidència d'una acceleració en la degradació global dels oceans". Per Duarte, la suma de pressions sobre els oceans pot conduir a una degradació de la vida marina, "que pot trobar en el canvi climàtic el cop de gràcia que provoqui un deteriorament catastròfic". El canvi climàtic està causant danys transcendentals en la vida marina en zones tan singulars com els oceans Àrtic i Antàrtic o els esculls de corall.

Alimentació humana
L'investigador Carlos Duarte va recordar que cada any es descobreixen 2.000 espècies marines i que, segons les previsions, aquest ritme es podria mantenir durant 700 anys abans de completar l'inventari integral de la vida aquàtica. A banda de la curiositat científica, Duarte va manifestar que el coneixement dels recursos marins i el descobriment d'espècies poden ser factors de gran importància per a l'alimentació humana i per al desenvolupament de nous medicaments.

Els estudis sobre la vida marina s'han accelerat durant els últims anys, però només set països disposen de projectes de primera línia en camps de recerca tan complexos com la vida a les zones més fondes dels oceans. La recerca en aquest camp, tot i ser cara, pot ser rendible econòmicament i socialment, va destacar Duarte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.