Política

Israel colla Hamàs

Els atacs amb coets Qassam des de la franja de Gaza contra Israel van portar ahir a una nova decisió del govern israelià que podria afectar seriosament aquest territori palestí. Per recomanació del ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, el gabinet de seguretat d’Israel va decidir ahir declarar “entitat hostil” la “franja de Gaza sota el control de Hamàs”. “El coet serà qui encengui o apagui l’electricitat a Gaza”, va assenyalar un dels ministres israelians al resumir l’esperit de l’acord assolit ahir.

La decisió és interrompre l’abastiment d’electricitat, combustible i serveis a la franja de Gaza en cas que es produeixin trets de míssils Qassam, en un declarat intent de posar fi als trets a través d’aquesta pressió dirigida contra la població civil. De tota manera, el govern hebreu va aprovar reduir ja l’abastiment de mercaderies, deixant-lo a un nivell que respongui només a necessitats humanitàries.

Divisió a l’exèrcit
L’AVUI ha constatat que dins la mateixa estructura militar hi ha diferents opinions sobre la mesura aprovada. Algunes fonts creuen que ara no és un bon moment per aplicar-les.
Des que el juny passat Hamàs va assumir el control de Gaza, no surten mercaderies palestines de la franja de Gaza cap a Israel i l’únic moviment que hi ha és d’Israel cap a Gaza, en una mitjana d’entre 100 i 120 camions diaris. Però mentre que fins ara entraven joguines, flors, mobles i altres articles no de primera necessitat, s’estima que ara passaran només medicines i aliments.

Israel abasta Gaza de la major part de la seva electricitat (160 megawatts diaris), mentre la companyia elèctrica palestina en produeix 40 i la d’Egipte, 17. La companyia d’aigua israeliana Mekorot proporciona 5 milions de metres cúbics per any d’aigua i també hi arriba combustible i gas, sense que des del juny passat hi hagi hagut cap interrupció.

Un comunicat de l’oficina del primer ministre hebreu, Ehud Olmert, va reiterar que Hamàs és una “organització terrorista”. Al seu torn, el grup islamista va titllar la mesura adoptada per l’executiu israelià de “declaració de guerra” que només vol “humiliar els palestins”.

El nou salt en les relacions entre Israel i la franja de Gaza controlada per Hamàs va coincidir amb l’inici d’una gira diplomàtica de la secretària d’Estat dels EUA, Condoleezza Rice, que vol preparar la cimera israeliano-palestina prevista per al novembre. Després d’una reunió a Jerusalem amb la seva homòloga israeliana, Tzipi Livni, Rice va recordar que els EUA ja consideren Hamàs un grup terrorista i va assegurar que l’administració Bush “no abandonarà els palestins innocents de Gaza”. “Desplegarem tots els esforços possibles per respondre a les necessitats humanitàries”, va afirmar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona