Política

Zapatero exhibirà centralitat i estendrà la mà al PP i a CiU

Serà escollit divendres només amb els vots del PSOE i tot seguit buscarà aliances estables

Davant un horitzó de desacceleració econòmica que pot complicar moltíssim la legislatura i que ja ni l’equip de Pedro Solbes no amaga, José Luis Rodríguez Zapatero, aspirant a renovar la presidència de l’executiu espanyol, pujarà avui a l’estrada del Congrés de Diputats en la primera sessió del debat d’investidura exhibint centralitat i oferint diàleg als tres principals grups del Congrés: PP, CiU i PNB. Cal afrontar un panorama financer que només pot anar a pitjor, segons tots els indicadors, i alhora cal resoldre altres reptes aparcats en l’anterior legislatura, com ara la renovació d’òrgans judicials i el desenvolupament de les polítiques socials.

Zapatero, que té clar que serà escollit en segona volta en la votació que se celebrarà divendres, trencarà, doncs, amb l’estratègia de fa quatre anys, quan va decidir engegar la legislatura amb ERC i IU-ICV –amb el rerefons d’un tripartit presidit per Pasqual Maragall– i tenia davant un PP que acabava de patir a les urnes les conseqüències de l’11-M. En pocs mesos, aquell Zapatero 1.0 va fer tornar les tropes de l’Iraq i es va embrancar amb l’Estatut i el procés de pau a Euskadi.

Conscient dels resultats, el president espanyol en funcions té ara dues obsessions: ser central i fer propostes centrades.

En aquesta tessitura s’ha d’emmarcar un dels primers gestos de rellevància del debat que es començarà a viure avui a les Corts: el PSOE dóna per “derogada de facto” la resolució del Congrés el 2005 que autoritzava el govern a negociar amb ETA. Ahir ho va dir el secretari d’organització socialista, José Blanco, així com de passada, però avui ho dirà el president en funcions, que reiterarà alhora que ha tancat la porta a dialogar amb la banda.

Del PP al PNB
Aquesta picada d’ullet a una de les batalles més insistentment desplegades pel PP en l’anterior mandat a través d’infinitat de mocions derrotades no anirà acompanyada de l’oferiment d’un nou pacte antiterrorista a dues bandes, ja que Zapatero compta per aquesta qüestió amb el PNB, malgrat que l’entesa entre socialistes i nacionalistes bascos hagi patit una certa desacceleració després de la crisi d’Arrasate. El PSOE, en tot cas, pretén oferir al PNB una implicació preferencial en la lluita antiterrorista, sobretot davant un hipotètic escenari de més pressió per part d’ETA.

Per a CiU, un dels aliats més apreciats pel portaveu socialista, José Antonio Alonso, Zapatero també té reservat algun caramel: abans de l’estiu es publicaran les balances fiscals i en aquest període arrencarà la negociació per a un nou sistema de finançament. El disseny del model, però, anirà condicionat per l’actual situació de desacceleració. El finançament s’albira com el debat més complex de la legislatura i per això s’intentarà discutir-lo immediatament.
Això potser no serà suficient per satisfer Rajoy, el qual llançarà a Zapatero diverses ofertes de pactes d’Estat. De la veracitat de l’actitud de mà estesa que presentaran un i altre en dependrà que el seu cara a cara d’avui no es converteixi en un diàleg de sords. En tot cas, Blanco ahir tenia clar que un cop superada la investidura, s’anirà a buscar un escenari d’acords estables i ara el PSOE només compta amb la previsible abstenció de CiU, PNB i forces més petites en la investidura del president.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.