Política

L'escola bressol d’Al-Qaida

Els EUA i Bagdad difonen vídeos en què un grup de menors és entrenat suposadament per la xarxa terrorista

L’enterbolit conflicte de l’Iraq ofereix un nou capítol amb els vídeos sobre els presumptes nens d’Al-Qaida, un dels molts draps bruts que no fa més que refermar la convicció que els nord-americans s’han ficat en un cau del qual els serà difícil sortir. I si no que els ho demanin a John McCain, Hillary Clinton i Barack Obama. Un dels tres serà el nou president dels Estats Units i haurà de decidir què farà amb una de les patates més calentes de la política exterior dels EUA.

Els exèrcits nord-americà i iraquià van difondre ahir cinc vídeos de suposats entrenaments d’Al-Qaida a un grup de menors de, com a molt, onze anys, a qui pretenien ensinistrar per convertir-los en futurs activistes de l’organització. Segons el comandament de tots dos països, un soldat va trobar les cintes al mes de desembre passat als amagatalls d’Al-Qaida al nord de Bagdad.

Amb armilles d’explosius
A les imatges s’hi pot veure els nens encaputxats i vestits amb roba esportiva (alguns amb xandalls d’equips de futbol espanyols) fent exercicis com ara córrer amb armes a la mà, inclosos llançagranades, simulant un segrest, en què sotmeten un civil voluntari que va pel carrer amb bicicleta i el forcen a estar-se quiet de bocaterrosa mentre l’apunten amb una pistola al clatell; o bé traient un home d’un cotxe a qui emmanillen i posen davant d’una bandera, tal com fa habitualment Al-Qaida en els vídeos de reivindicació d’atemptats. Als enregistraments també es poden veure els nens amb armilles d’explosius. A més, entre el material confiscat hi ha el que se sospita que és un guió per a una gravació en la qual es preveia “incloure nens interrogant i executant víctimes, col·locant explosius i disparant com si fossin franctiradors”, va explicar ahir l’almirall nord-americà, Gregory Smith.

“No és la primera vegada que veiem un material com aquest, però el volum i el contingut és el més significatiu i pertorbador que hem trobat mai”, va afegir el militar que, amb tot, no va precisar quants nens participaven en els vídeos.

Segons els EUA, les cintes es van gravar per motius propagandístics d’Al-Qaida, que vol animar els joves a sumar-se a la seves files. Però tant els EUA com l’Iraq (que també en fan un ús propagandístic) esperen que la difusió de les imatges convenci els iraquians de donar definitivament l’esquena als extremistes.

Tendència preocupant
A l’hora de fer una primera anàlisi del material, Gregory Smith va explicar que “evidentment, hi ha famílies en què els homes adults formen part d’Al-Qaida i es pot presumir que els nens creixen en un ambient que, lamentablement, generarà la nova generació d’Al-Qaida”. En la mateixa tessitura es va manifestar ahir el ministre de Defensa iraquià, Mohammed al Askari, que va exposar que els vídeos eren un “signe de desesperació” emès pels islamistes radicals i va afegir que els nens són entrenats per segrestar i ajudar a finançar Al-Qaida mitjançant rescats.

Durant les últimes setmanes, les forces nord-americanes i iraquianes han vist com la nova estratègia de la xarxa terrorista passa per utilitzar nens o discapacitats mentals com a atacants suïcides.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.