Política

El cap de policia de l'Ulster proposa parlar amb Al-Qaida en vista de l'èxit de les negociacions amb l'IRA

El cap del servei de policia d'Irlanda del Nord, Sir Hugh Orde, ha apostat per obrir un procés de negociació amb l'organització terrorista Al-Qaida per intentar posar fi a la seva campanya de violència indiscriminada, basant-se en el resultat que les converses promogudes entre el govern britànic i la direcció de l'IRA van suposar per a la pau a l'Ulster després de dècades de conflicte.

En una entrevista al diari The Guardian, Orde s'ha mostrat convençut que la negociació amb els radicals no és una proposta "impensable, sinó una qüestió de temps", perquè els seus 30 anys de trajectòria al capdavant de la lluita contra els paramilitars li "han ensenyat" que amb només amb l'acció policial, amb el desarmament de trames i la detenció dels seus promotors, no n'hi ha prou per acabar amb terrorismes com el d'Al-Qaida.
Així, malgrat aprovar un reforç legal contra els instigadors de la violència, ha considerat necessari incentivar de manera paral·lela una taula de negociació com la que es va activar a l'Ulster i a la qual la direcció de l'IRA es va sumar finalment, en opinió seva, per un "cert pragmatisme", després d'assumir que la mera violència "no funcionaria". "La qüestió és si Bin Laden ho veu així. Probablement no", ha afegit, si bé ha advertit: "Però, si no es pregunta, no se sap".

En aquest sentit, ha apuntat que no coneix "cap cas" de terrorisme en la història que s'hagi acabat sense negociació. "Si vol la meva opinió professional sobre qualsevol campanya contra el terrorisme, el que convé és parlar i jutjar quan es donen les condicions per fer-ho".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.