Política

La transició, en marxa

Relleu a la Casa Blanca

El president electe dels EUA, Barack Obama, té pressa per posar-se a treballar. Ja ha començat a assumir funcions d’un càrrec del qual no prendrà possessió fins al 20 de gener i ja està dissenyant el seu equip de govern, que comptarà amb persones del seu cercle proper i de l’entorn de l’expresident Bill Clinton, i no es descarta algun republicà moderat.

George W. Bush continua ocupant el Despatx Oval, però Obama ja és tractat com a president. Ahir va mantenir la seva primera reunió amb el servei d’intel·ligència per parlar de seguretat, terrorisme i les guerres a l’Iraq i l’Afganistan. A partir d’ara rebrà l’informe diari de la CIA, un privilegi que és exclusiu del cap d’Estat. Aquests informes contenen les últimes dades recollides pels agents d’intel·ligència nord-americans.
La transició es vol fer ràpidament i el president sortint, George W. Bush, que es reunirà amb Obama i la seva esposa dilluns, n’ha fet “una prioritat”. Serà un traspàs de poders ordenat i fluid. “Aquesta és la primera transició en temps de guerra en quatre dècades. Tots ens volem assegurar que el pròxim president podrà treballar des del primer dia”, va dir Bush.

Amb la crisi econòmica i dues guerres en marxa, a Obama se li acumula la feina. Un dels seus temes prioritaris és estabilitzar el sistema financer i per això avui es reunirà amb el seu equip econòmic i farà la primera roda de premsa.
També ha començat a perfilar el seu govern. El cap de gabinet serà Rahm Emanuel, un congressista d’Illinois aliat d’Obama i exassessor de Bill Clinton, segons es va confirmar ahir. Els més crítics diuen que no respon a la promesa de mà estesa d’Obama, perquè és una designació que accentua les divisions partidistes.

A Washington ja ha començat el ball de noms de la futura administració. S’està molt pendent de qui serà el secretari del Tresor i sembla que aquesta serà una de les designacions més immediates. Entre els candidats hi ha l’exsecretari del Tresor Larry Summers, també de l’entorn de Clinton, i Timothy Geithner, cap de la Reserva Federal de Nova York. Atès el caràcter conciliador que Obama vol donar a la presidència, no es descarta que mantingui l’actual secretari de Defensa, Robert Gates.

Per al càrrec de secretari d’Estat sonen els noms de l’excandidat presidencial John Kerry i del governador de Nou Mèxic, Bill Richardson. La formació del nou gabinet d’Obama reflectirà el seu estil de governar. Altres noms que podrien tenir càrrec són l’estrateg de la campanya d’Obama, David Axelrod, i el portaveu, Robert Gibbs.

L’economia i la seguretat són els dos temes que més preocupen els nord-americans i, juntament amb les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, seran la prioritat d’Obama. Altres prioritats són la reforma del sistema sanitari i assolir la independència energètica, i no es descarta que creï un consell exclusiu per a aquesta qüestió.

Les tres persones que supervisaran la transició són John D. Podesta, excap de gabinet de Clinton; Valerie Jarret, consellera d’Obama, i Pete Rouse, un dels seus assessors durant la campanya. Aquest equip pretén començar a anunciar els nomenaments la setmana que ve, molt més aviat del que és habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona