Política

Els delictes de terrorisme no prescriuran quan provoquin mort, segrest o lesions greus

Justícia

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de llei de reforma del Codi Penal que inclou com a novetat la llibertat vigilada per a pederastes, violadors i terroristes. A més, amb la reforma legal el delicte de terrorisme no prescriurà quan provoqui mort, segrest i lesions molt greus (pèrdua de membres). Aquests delictes de terrorisme s'equipararan als crims contra la humanitat.

El nou Codi Penal, segons ha explicat el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, s'adapta als nous delictes que han nascut a la societat actual i també respon a les demandes de l'opinió pública que "s'ha vist commocionada" per casos com el de pederàstia de la nena Mari Luz, que va morir a mans d'un pederasta en llibertat per un error. És per aquest motiu que el govern espanyol ha inclòs noves mesures de llibertat vigilada per aplicar-les un cop la condemna ja s'hagi complert del tot.

Fins ara, un cop complerta la condemna, l'individu tornava a ser lliure en tots els aspectes, tot i que es mantenien en vigor els antecedents penals durant un període variable segons el delicte. Ara, per als casos triats, es podrà obligar els exconvictes a portar polseres electròniques o a utilitzar altres sistemes de control durant un període de fins a 20 anys després de complir la pena íntegrament. A més, per als violadors es proposa la castració química, però només si el condemnat l'accepta. L'Estat també elaborarà un registre únic de pederastes i el posarà a l'abast de policies i jutges.

A més, la reforma inclourà en el Codi Penal nous tipus penals que responen, segons ha dit Bermejo, a les "noves modalitats de crims". Així, s'hi inclourà l'assetjament laboral, el tràfic de persones, l'associació il·lícita transitòria –més fàcil d'aplicar que l'actual definició d'associació il·lícita–, el trasllat il·legal de residus, la falsificació del mercat de valors, la pirateria i altres fets relacionats amb els sistemes informàtics.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.