Política

Forces d'elit índies rescaten els últims ostatges de Bombai

Món

Els escamots d’elit de l’exèrcit indi es van enfrontar ahir habitació per habitació amb el grup de terroristes atrinxerats als hotels de luxe on van cometre dos dels sagnants atacs de dimecres a Bombai. L’objectiu era alliberar els ostatges que encara hi estaven retinguts i reduir els autors de la massacre. Segons els responsables militars indis, l’exèrcit havia pres a la nit el control gairebé total d’un dels dos hotels, però encara hi havia “entre deu i dotze pistolers” resistint contra les forces de seguretat. La resta d’atacants haurien estat abatuts (es calcula que en van matar vuit) o capturats.

Les autoritats van elevar ahir el nombre de víctimes mortals a 125 persones, mentre que el de ferits va arribar fins a prop de 300. Entre els morts hi ha almenys quatre ciutadans australians, un japonès, un italià, un britànic i un alemany. En total, els agressors van atacar deu llocs diferents de la ciutat en una acció coordinada en què van usar fusells d’assalt, granades de mà i explosius.

Centre jueu
Els terroristes tenien retingudes ahir desenes de persones, tant als hotels com al centre jueu que hi ha al voltant, custodiades per homes fortament armats. “Allibereu tots els mujahidins i deixeu de molestar tots els musulmans que viuen a l’Índia”, va dir un assaltant a una televisió índia des de l’interior de l’Hotel Trident-Oberoi. Mentrestant, testimonis dels fets van explicar que encara quedaven nombrosos cossos a l’interior dels hotels i que més d’un centenar de persones aterrides continuaven amagades a les habitacions.

Tot i que l’autoria dels atemptats continuava sent ahir una incògnita, un alt responsable militar indi va afirmar que els assaltants havien vingut del Pakistan, acusat sovint per l’Índia de donar suport a grups musulmans armats que cometen atemptats en territori indi. Poc abans, el primer ministre indi, Manmohan Singh, havia acusat un grup amb base “fora” del país de ser responsable d’aquests atacs, en una al·lusió velada a Islamabad. El govern pakistanès va rebutjar les insinuacions índies i va acusar Nova Delhi d’atacar el Pakistan “sense proves”.

Per si de cas, les autoritats índies van inspeccionar dos vaixells de comerç pakistanesos que eren a la costa de l’Estat indi de Gujarat, al nord de Bombai, segons va informar l’agència de notícies índia PTI, que citava fonts del ministeri de l’Interior. La marina tenia sospites que els autors dels atemptats havien arribat a Bombai en una llanxa.

Les primeres sospites sobre l’autoria dels atacs van recaure en grups islamistes amb seu al Pakistan, com Lashkar-e-Toiba, acusat de l’atac contra el Parlament indi del 2001. Lashkar-e-Toiba va negar qualsevol implicació en els atacs, mentre que un grup desconegut, Deccan Muja hideen, els va reivindicar sense que les autoritats índies li fessin gaire cas. El ministre d’Exteriors britànic, David Miliband, i el francès, Bernard Kouchner, van assenyalar que la matança té “l'empremta” d’Al-Qaida, tot i que va admetre que és “prematur” atribuir-l’hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.