Política

Israel fa efectiva la primera aturada de tres hores en els bombardejos sobre la ciutat de Gaza

Israel ha interromput els bombardejos sobre la ciutat de Gaza aquest dimecres a les dotze del migdia (hora catalana, la una a Palestina), segons informa l'agència France Presse. L'aturada s'ha de prolongar tres hores, si l'exèrcit israelià compleix el seu primer compromís, primer pas molt tímid en el procés per arribar a una treva.

Les raons de l'aturada són "humanitàries", segons un portaveu militar, ja que el breu alto el foc ha de permetre el subministrament d'ajut per als civils i l'evacuació de ferits cap als hospitals per un corredor obert amb aquesta finalitat per les tropes que ocupen la franja palestina des de l'última setmana.

Un corresponsal de France Presse a la ciutat de Gaza,  capital del territori, ha afirmat que no se sent cap tret ni cap explosió des de l'anunci d'aturada de l'exèrcit israelià.

"Puc confirmar que hi ha una aturada de les activitats ofensives en aquest moment per facilitar l'entrada d'ajut humanitari, per permetre a la població proveir-se i per facilitar la feina de les organitzacions no governamentals", ha indicat a l'agència francesa el portaveu israelià Peter Lerner.

Poc abans, un portaveu de l'exèrcit havia indicat que els bombardejos a Gaza s'aturarien tres hores a partir de les 11 hores GMT, les 12 a Catalunya i la una a Palestina. La mateixa font ha anunciat que l'aturada es repetirà cada dia.

Una font del ministeri de Defensa ha precisat que aquesta suspensió afecta només la ciutat de Gaza i la seva rodalia, però no la resta de la franja. L'exèrcit ha avisat, a més, que respondrà als trets palestins, si n'hi ha, durant la pausa.

Unes hores abans, el primer ministre Ehud Olmert havia anunciat que Israel obriria un corredor humanitari "per evitar una crisi humanitària a la franja".

Les agències de les Nacions Unides i les organitzacions humanitàries han denunciat que ja hi ha una crisi humanitària "total" a la franja, un territori pobre i superpoblat d'on la població no pot fugir i on l'ajuda humanitària urgent està bloquejada pels combats i els hospitals desbordats.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.