Política

"L'esquerra abertzale ha d'unir com ho fa l'Athletic"

Tots els colors del verd. Julen Larrinaga, portaveu de Gestores Pro Amnistia

Quimi Portet té una samarreta promocional, corresponent a la gira del disc La Terra és plana, que crida l'atenció: "Warning. This subject does not exist". Julen Larrinaga (Bilbao, 1966) és una d'aquestes persones que l'1 de març no existiran; sortirà en el cens però no podrà votar cap opció que no es compti com a nul·la perquè aquesta seva opció és il·legal.

Larrinaga té una conversa rica, matisada, que va més enllà del discurs oficial i immòbil de l'esquerra abertzale. Això no li impedeix ser-ne un dels màxims dirigents, en tant que portaveu del col·lectiu de suport als presos Gestores Pro Amnistia / Amnistiaren Aldeko Batzordeak. Ell mateix es va passar deu anys de la seva vida entre barrots (1992-1998 i 2001-2005) i en l'últim judici li van caure vuit anys -ja compten els quatre últims fets- i ara està en llibertat provisional.

Alguna cosa es mou lentament a l'esquerra abertzale, després de l'estancament que Larrinaga certifica que existeix darrere de cada nou procés de prohibició de formacions, col·lectius o mitjans de comunicació. "Hi ha hagut massa verticalisme en els últims 30 anys i s'ha empobrit la xarxa i la capacitat d'autoorganització". Més autocrítica: "L'esquerra abertzale és independentisme però no tot l'independentisme, i és clar que encara es veu massa precipitat, però hem d'unir els abertzales com ho fa l'Athletic de Bilbao", apunta.

Larrinaga no va perdre el temps a la presó: té les llicenciatures de biologia i psicologia i ara fa tercer curs de ciències matemàtiques, i recorda l'època en què a la presó de Melilla, a banda de fer esport, li va agafar per llegir-se tota l'obra de Jorge Luis Borges i la influència el va dur a escriure i publicar alguna cosa.

Què troba a faltar un pres, per molt conscienciat que estigui? "Va ser molt dur perdre'm la Semana Grande de Bilbao les primeres vegades i també penses que la situació et condemna a la manca d'estabilitat". Larrinaga sempre ha votat, fins i tot a la presó: "És el mateix procediment que votar per correu, però ve un senyor de Correus, et dóna les paperetes i tu tries". Ah, i la participació, entre els seus, és altíssima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona