Política

"Tenim dret a decidir i no cal que demanem permís"

Tots els colors del verd. Gorka Benítez, saxofonista

Qui ho ha dit que a la societat civil basca no li interessa la política? Qui ha dit que els músics només van a la seva? No és el cas, ben segur, de Gorka Benítez (Bilbao, 1966), un dels jazzistes més internacionals de l'escena catalana. Sí, catalana, ja que va arribar a Barcelona el 1989 gràcies a un amic i només se n'ha mogut per viure a Nova York durant tres anys.

Benítez, habitual de tots els festivals i de clubs com el Jamboree de Barcelona o la Jazz Cava de Terrassa, ha rodat el món tocant al Japó, a l'Argentina o per tot Europa i ha col·laborat amb Chicuelo, Paco Ibáñez, Omara Portuondo i Martirio. Tot això no li ha impedit mantenir el contacte amb la seva terra, Euskadi, ell, un bilbotarra del casco viejo.

"Em fot molt no votar en aquestes eleccions", explica prenent un vermut negre a les taules d'un bar del passeig de Sant Joan, a prop d'on viu. Fa temps que Gorka Benítez està empadronat a Catalunya, però l'interès per Euskadi el supera. "Sóc basc i res més, sóc un artista basc amb el punt de vista basc", insisteix.

Per alguna cosa el seu penúltim disc es diu Bilbao. Atenció, però, Gorka Benitez no és un músic compromès; és que té coses clares: "No hi haurà canvis substancials l'1 de març", "tenim dret a decidir i per fer això no cal demanar permís" i "és una farsa la il·legalització de l'esquerra abertzale". En això últim s'hi entreté: "Que l'Estat tregui de les llistes la gent que relaciona amb ETA, però que no elimini un partit sencer".

L'escena musical no està menys calenta que la política, a parer de Gorka Benítez, que parteix de la base que la professió és insolidària i exigeix molt a canvi de molt poc. "No se sembra, no s'arriba mai al punt que siguis una mica producte de consum de masses i, com sempre, n'hi ha quatre que es reparteixen la pasta", apunta.

Amb un peu a Catalunya i un altre a Euskadi, Gorka Benítez també segueix de prop els grans debats i no dubta a qualificar de "patètica" l'exclusió dels músics del nou Consell de les Arts català i també critica que els ajuts del govern basc es concentrin en molt pocs artistes. "Ens estan dient idiotes a tots els altres". Sort que ho diu dolçament, a ritme de jazz...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navalni a la llista de “terroristes”

Barcelona