Política

"Hi ha un PP que vol la república centralista"

No ... A la República. Entrevista: Comte de Sert, escriptor, periodista i politòleg

És possible ser aristòcrata, d'esquerres, català i monàrquic? Sí. El comte de Sert és això i molt més, i desgrana les seves raons.

Per què no a la república?
Més que un no a la república es un sí a la monarquia, que ho està fent molt bé: a Joan Carles I li diuen el rei dels republicans. Aquests 30 anys de democràcia coronada són els més pròspers, feliços i lliures de la història d'aquest país, i atorguen a la Corona una legitimitat racional.

¿És conscient que ser monàrquic a Catalunya és políticament incorrecte?
Suposo que sí. L'Oriol Bohigas sempre em fa la broma que jo sóc l'únic monàrquic d'esquerres de Catalunya... Però les relacions de Catalunya amb la monarquia han millorat molt. Per exemple, Joan III (el pare del rei Joan Carles) va escollir, entre els títols de sobirania que li corresponien com a rei, el de comte de Barcelona, per identificar-se amb els catalans, sotmesos de Franco. I als 40 va començar a estudiar català.

Vostè és monàrquic o joancarlista?
Jo sóc monàrquic.

Els detractors de la Corona critiquen que Joan Carles I fos nomenat successor per Franco...
És cert, però ell ho va canviar tot. Joan Carles I va estar d'acord amb allò que deia Torcuato Fernández Miranda, de desmuntar el franquisme des de dins, llei a llei, perquè si no hauria estat una guerra civil. La Transició va ser impulsada per la ciutadania, evidentment, però qui la va conduir va ser el rei, que va apostar per fer una monarquia de tots.

L'esquerra va acceptar la monarquia. I si no ho hagués fet? ¿Podia haver funcionat una república?
Era impossible. El dictador va morir al llit, i això vol dir que tenia tots els poders. Els franquistes dominaven un exèrcit poderosíssim i l'economia del país. Hi hauria hagut potser una guerra civil. L'esquerra va acceptar en aquell moment la monarquia com a mal menor, i la va encertar.

Avui hi ha una paradoxa: el republicanisme s'ha fet de dreta...
Sectors del PP voldrien una república centralista. Les relacions de la Corona amb Aznar no van ser tan fàcils com amb Felipe González. Jo recordo una frase que Joan III li va dir a González, abans del triomf socialista de 1982: "La consolidación de la Corona vendrá cuando usted sea el jefe de gobierno de su majestad".

D'on venen els problemes d'Aznar amb la monarquia?
Que Aznar era un ase.

Això, ho puc escriure?
Sí. Era un ase i és un ase, a part d'altres coses. Volia tenir tot el protagonisme i va fer coses ridícules. El detall més evident és que va casar la filla a El Escorial fent unes noces d'Estat.

Hi ha un rerefons ideològic, també?
A certa dreta no la convenç aquesta monarquia, perquè considera que va trair Franco. Per exemple, amb l'Espanya plural. No els agrada: en diuen "el rei dels rojos", a Madrid.

Qui sosté la monarquia espanyola?
L'home del carrer, que no faria guerres per la Corona, esclar, però que ja li va bé. La monarquia funciona. I Joan III va dir: "No es verdad que la monarquía tenga un aura especial. La monarquía funciona mientras sirva. Cuando la monarquía es útil, funciona. Cuando la monarquía no sirve, el rey tiene que hacer las maletas e irse".

El catalanisme es mira la monarquia amb certa distància...
Tinc un gendre que és molt català i no especialment monàrquic i l'altre dia estava encantat. Va anar a un acte presidit pel príncep de Girona. "I què ha dit el príncep?", li vaig demanar. Va respondre: "No ho sé, però ha fet el discurs en català". El príncep hauria de venir més sovint, parlar sempre en català, i la princesa, encara que sigui asturiana, també.

¿Canviaria la percepció de la monarquia si reconegués més la pluralitat?
Crec que ha de reconèixer la multiculturalitat i el multilingüisme, i, si no la fa, malament. És més fàcil arribar a una Espanya plural o a un federalisme més radical amb la Corona que no pas amb la república.

Però ni el rei ni el fill parlen català...
N'haurien de parlar. I èuscar. I gallec.

¿El príncep Felip hauria de poder mantenir una conversa en català?
Abans que l'anglès, que és important, ha de parlar perfectament el català i l'èuscar. La monarquia ha d'anar cap aquí. No li queda més remei. Si no va cap aquí, s'acabarà. Perquè Catalunya és molt important per a Espanya.

Catalunya no és gaire monàrquica, però a El favorit de TV3 va guanyar un rei: Jaume I.
Simbolitza la màxima esplendor de Catalunya. El Conqueridor és el pare de la pàtria. No tenim cap gen antimonàrquic: el problema és que no hem encertat amb les monarquies i amb les guerres. Ara és diferent.

¿Guanyaria ara la monarquia en un referèndum?
Crec que sí, amb un 80%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona