Política

La fiscalia demana al tribunal que no jutgi Ibarretxe però la defensa del lehendakari vol continuar

Sorpresa i estratègies contraposades en el judici històric iniciat aquest dijous al País Basc. L'advocat del lehendakari, Mikel Casas, no ha demanat la nul·litat del procés, com s'esperava, sinó que ha anunciat que prefereix tenir l'oportunitat de demostrar la innocència de Juan José Ibarretxe. En canvi, les defenses dels socialistes Patxi López i Rodolfo Ares, i de cinc membres de Batasuna, inclòs Arnaldo Otegi, sí que han demanat l'arxivament del cas.

També ha demanat que es tanqui el cas sense continuar el judici la fiscal superior del País Basc, María Ángeles Montes. En les qüestions prèvies presentades per les parts en la primera sessió del judici, Montes ha demanat que s'acabi el procediment penal en considerar que "tal com el Tribunal Suprem afirma en la sentència del cas Botín, si l'acusació particular [perjudicats directes i concrets pels fets] o el fiscal no exerceixen l'acció penal, no es pot obrir judici només amb l'acusació popular".

Tot i que ha reconegut que, a causa del cas Atutxa –jutjat pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc per no haver dissolt el grup parlamentari de Batasuna només amb l'acusació popular–, es poden veure contradiccions i escletxes en aquesta doctrina jurídica, la fiscal superior basca ha defensat que, segons el seu criteri, ha de prevaldre la doctrina del cas Botín, que no va ser jutjat en un cas en què només hi havia acusació popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.