Política

Arrenca el judici contra Ibarretxe

Politica

No hi haurà manifestació aquest dijous a les portes del Palau de Justícia de Bilbao, als cèntrics jardins d'Albia, però la primera jornada del judici contra el lehendakari Juan José Ibarretxe per haver-se reunit amb Batasuna engegarà ben escalfada. Com volia el PNB.

No hi ha hagut una crida social explícita, tot i que dimarts ja van començar a circular adhesions com les de la federació d'entitats basco-argentines i que aquest dimecres els penebistes van fer una declaració institucional, però res impedirà que una delegació encapçalada pel president del PNB, Iñigo Urkullu, i representants d'EA, IU-EB i Aralar vagin a donar suport a Ibarretxe.

El judici, en què també estan encausats els socialistes Patxi López i Rodolfo Ares i cinc dirigents abertzales, entre els quals Arnaldo Otegi, s'iniciarà en qualsevol cas amb la presentació dels arguments de la defensa demanant que s'anul·li el judici i, com a màxim, per qüestió de temps, l'únic que passarà a declarar avui serà Otegi. L'ordre de declaració fins que acabi la vista, que es preveu que duri almenys quinze dies, serà Otegi, Rufi Etxeberria, Pernando Barrena, Juan José Petrikorena, Olatz Dañobeitia, Juan José Ibarretxe, Patxi López i Rodolfo Ares.

Dimarts que ve començarà la fase de declaració de testimonis, des de periodistes que van cobrir les reunions que es van fer el 2006 fins a dirigents polítics i experts estrangers sobre el conflicte basc. També hi haurà l'aportació per escrit d'una declaració del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero i del seu antecessor en el càrrec, José María Aznar.

Aquest dimecres, amb motiu del judici, ha reaparegut a l'escena política basca un altre dels protagonistes jutjats, Arnaldo Otegi, que s'ha reafirmat en la necessitat del diàleg com a eix per solucionar el conflicte d'Euskadi. Otegi ha comparegut amb altres dirigents abertzales que portaven fotos dels altres processats, que estan empresonats per altres causes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.