Política

ZP i Rajoy posen el coll a Galícia

És un clàssic dels tancaments de campanya electoral cridar a la mobilització dels votants. Però en el cas de Galícia, José Luis Rodríguez Zapatero hi té molt més a perdre que Mariano Rajoy si diumenge l’hipotètic elector d’Emilio Pérez Touriño opta per quedar-se a casa desencantat davant l’escàs entusiasme que ha generat el govern bipartit PSdG-BNG que ha dirigit la Xunta els darrers quatre anys. Només això explica que tant el president espanyol com el líder del PP hagin decidit posar el coll en aquesta campanya a Galícia, conscients que un grapat de vots poden decantar la balança a favor d’un color polític o un altre.

Per impedir un canvi de color a la Xunta, Zapatero incitava ahir a la nit l’electorat socialista a acudir massivament “i amb ganes” a les urnes. “Cada vot pot valer un govern”, esperonava. I ho va fer en el decurs del míting de tancament de Santiago de Compostel·la, en el qual es va improvisar a darrera hora la presència de Zapatero, després que el candidat del PSdG li fes saber que necessitava una darrera empenta per, com a mínim, mantenir els resultats obtinguts el 2005, i que li van permetre formar coalició amb el BNG d’Anxo Quintana. Els dos partits sumaven els 38 escons de la majoria, mentre que el PP es va quedar en 37.

El cap de l’executiu espanyol, que durant la precampanya i campanya havia compromès la seva presència a quatre actes electorals, va optar per un cinquè, el d’ahir, per intentar donar el darrer cop de mà a Touriño després que els darrers deu dies s’hagin encès totes les alarmes davant la possibilitat que el PP guanyi la batalla.

Després que inicialment el PSdG procurés diluir la marca PSOE, el president espanyol presentava ahir l’1-M com si fos ell el candidat, procurant que l’elector gallec identifiqui el seu projecte en aquestes eleccions. “Votar Touriño és com votar Zapatero a les generals”, sentenciava. El dirigent estatal sap que una derrota a Galícia serà difícil de digerir després d’haver compartit quatre anys de color polític amb la Xunta. Però sobretot li pot fer mal que el BNG es quedi a l’oposició i no vulgui usar els seus dos vots al Congrés per donar suport a Zapatero. L’ajustada majoria del PSOE a la cambra baixa no permet la deserció de cap aliat.

Rajoy crida al canvi
Mentrestant, Rajoy va concloure ahir dotze dies de campanya per terres gallegues amb un míting a Ourense, una circumscripció en la qual és possible guanyar el novè escó, el que dóna la majoria absoluta a Alberto Núñez Feijóo. “S’ha de treure de la Xunta una gent amb qui no es va enlloc”, clamava Rajoy, procurant també en el seu cas que s’identifiqui Touriño amb Zapatero, però per la nefasta gestió de la crisi econòmica que li atribueix. La contínua presència del líder del PP a Galícia és la prova que es tracta d’un objectiu factible i, si no és així, el periple li haurà anat bé per fugir uns dies de Madrid, on el PP passa per moments complicats arran del cas Gürtel. La corrupció també ha estat molt present a Galícia, però no només ha fet mal al PP. En quinze dies, s’han ventilat els draps bruts de tots els aspirants a la Xunta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.