Política

ERC i CiU obren la batalla a Europa

Eleccions europees

Hi havia el terreny de joc, i poc o molt l’estratègia i el missatge. Ara ja hi ha els caps visibles del pols –de marcat to sobiranista– que CiU i ERC mantindran durant aquests mesos i fins al 7 de juny, el dia en què els catalans estan cridats a les urnes per elegir els seus representants al Parlament europeu. El poc ganxo que tenen aquestes eleccions per elles mateixes les converteixen en un assaig molt aproximat del que poden ser els comicis al Parlament de Catalunya, que tindran lloc un any i mig després, si no hi ha sorpreses. Si més no, serviran per posar el termòmetre als electors i per identificar tendències. Els partits ho tenen clar i el perfil dels candidats que han triat ho corrobora. Independents, acadèmics, compromesos, sobiranistes... 

Fa mesos que els dirigents de CiU plantegen les europees en clau nacional i han triat un cap de llista que s’identifiqui amb la “resposta de la dignitat” a qüestions com el finançament i la gestió del govern tripartit en diversos àmbits, intentant recuperar així els electors que se’ls han quedat a casa en convocatòries anteriors i buscant penetrar en els votants d’ERC més descontents amb el pacte dels republicans amb el PSC. Doncs bé, ERC entra en el joc i, amb la designació del prestigiós professor d’història Oriol Junqueras –col·laborador de l’AVUI–, intenta potenciar el vessant d’esquerres del partit alhora que busca mobilitzar els seus amb un perfil independentista sense complexos que, a priori, no genera gaires reticències entre els crítics.
Sense donar treva, el secretari general d’ERC va obrir ahir foc. Després de l’executiva en què es va ratificar l’opció de Junqueras per unanimitat –assentiment, perquè, de fet, no es va votar–, va dedicar més minuts a criticar el cap de llista de CiU que a fer la presentació pròpiament dita del perfil del seu candidat. Atacant els flancs d’independent i de sobiranista, Joan Ridao va titllar Tremosa de “sobiranista de saló” –en al·lusió a unes declaracions en què el candidat convergent va dir que no havia escrit mai la paraula independència– i d’“independent rehabilitat” –pel fet que Tremosa va militar 17 anys a CDC. En contraposició, va qualificar Junqueras d’“independent d’obra nova”, malgrat que és regidor a Sant Vicenç dels Horts pels republicans. ERC ha elegit algú amb perfil mediàtic per frenar la tendència a la baixa de l’últim cicle electoral i per començar el nou amb una “remuntada” pronosticada dissabte per Joan Puigcercós. Serà qui presentarà avui el candidat al Museu d’Història. La dificultat d’obtenir representació a Europa fa que ERC intenti eixamplar al màxim la coalició amb què va concórrer als comicis fa cinc anys. De moment, els contactes que han mantingut –amb gairebé tots els partits nacionalistes de l’Estat– no han donat fruits. També s’està a l’espera del que acabi passant amb Galeuscat. Si CiU optés per no repetir aliança amb PNB i BNG, intentarien formar-ne part, però és un escenari poc probable.

Després de la picabaralla de les últimes setmanes, l’eurodiputat de CiU Ignasi Guardans i el seu successor, Ramon Tremosa, van coincidir en una compareixença a Barcelona del president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering. Guardans, al seu blog, va recomanar a Tremosa que “pot ignorar del tot en Guardans i el seu patriotisme insuficient”, però li va demanar que utilitzi com a referent almenys Jordi Pujol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.