Política

Els fatxes ara es fan ecologistes

L’estratègia de l’extrema dreta. La divisió a València

El primer partit inscrit al registre del ministeri de l’Interior, l’any 1976, és la Falange Española de las JONS, que no va néixer aquell any, òbviament. L’últim de l’amalgama de grupuscles ultres que s’han fet i desfet a l’Estat espanyol ja surt al registre d’associacions i no deixa de ser un cas curiós: la fins ara Alianza Nacional (AN), amb nucli dur a València i hereva del Frente Antisistema (FAS) desarticulat el 2005, s’ha convertit en Pensamiento y Acción Ecologista (PAE). El militant més il·lustre d’aquestes sigles és Pedro José Cuevas, que el 1993 va matar l’independentista Guillem Agulló.

Ja fa dies que corre per la xarxa l’argumentari d’aquesta conversió. “La defensa del nostre poble, de la nostra raça i de la nostra identitat estan units inexorablement a la defensa a ultrança del nostre entorn”. Més: “L’ecologia integral i la lluita política ha de ser una i indissoluble batalla diària contra els enemics de la nostra Terra.

El PAE no és la primera ni l’última formació ultra que maquilla els seus objectius al seu nom (Círculo de Amigos de Europa-CEDADE, Moviment Social Republicà, Plataforma per Catalunya...) i, de fet, l’ecologia s’ha convertit en una certa moda en el moviment ultra. Tierra y Pueblo / Terre i Poble [sic], la formació on ara milita l’històric ultra català Ernest Milà, fa seva la defensa de la terra i organitza excursions a la tomba de Guifré el Pilós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.