Política

Sis presos de Guantánamo demanen viure a l'Estat espanyol

Món

Entre quatre i sis dels presoners menys perillosos de Guantánamo volen viure a l’Estat espanyol quan Barack Obama els posi en llibertat. Així ho va avançar ahir l’ONG britànica Reprieve, que defensa els casos de bona part dels 242 reclusos, concretant per primer cop quin és l’esforç que haurà de fer el govern espanyol per donar un cop de mà a la nova Casa Blanca.

Aquesta mitja desena de suposats terroristes ja han demanat que Espanya els aculli al·legant que hi tenen algun vincle o que, senzillament, parlen castellà.

La UE hauria d’acollir 40 dels 62 presos lliures de càrrecs que no poden ser repatriats als seus països d’origen perquè s’arrisquen a ser-hi perseguits i torturats. Reprieve vol distribuir-los de forma que cada Estat rebi entre cinc i vuit reclusos, de manera que n’hi hauria prou amb els set socis europeus que fins ara, i de forma més o menys incòmoda, s’han ofert a obrir les seves fronteres. Stafford Smith, director de l’ONG, argumenta que els governs que ajudin Obama a tancar Guantánamo estaran millorant la seva seguretat perquè els terroristes que ara poden atacar-los amb atemptats no ho faran en veure que “actuen correctament”.

Acords voluntaris
“Només volen trobar un lloc per viure” i si cal signaran acords voluntaris amb els Estats d’acollida, va insistir Smith, que ja n’està parlant amb el govern espanyol. Entre els candidats a ser alliberats a Europa hi ha una desena de tunisians, nou sirians, set algerians, sis libis, quatre uzbeks, tres palestins, alguns afganesos, azerbaidjanesos i tadjiks, un rus i un etíop.

El Parlament Europeu es va sumar ahir a la crida de Reprieve amb un clam perquè els Vint-i-set acullin presoners per assumir la seva responsabilitat en aquesta “aberració del dret internacional” que “és també fruit del silenci de la UE i de la col·laboració d’alguns governs”, va denunciar el socialista italià Claudio Fava, autor de l’informe dels vols secrets de la CIA.

L’eurodiputat alemany de la CDU Helmut Nassauer, però, va fer evident la divisió europea: “Eren terroristes i tenim el deure de protegir els europeus del terrorisme. Europa no pot ser el blanc de terroristes potencials i hem de prioritzar això abans que la resta de consideracions que ens puguin fer per acollir-los”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA
judicial

Mas recorre contra la investigació per traïció en el ‘cas Volhov’ i acusa el jutge de “frau processal”

barcelona
política

Junts diu que la trobada Puigdemont Junqueras és una “bona notícia” per a l’independentisme

barcelona
política

Suprem entestament

madrid
REGNE UNIT

Els ‘tories’ es descomponen

Londres