Política

Garzón investigarà les tortures a Guantánamo

El magistrat obre el cas a partir de les denúncies de quatre detinguts que haurien patit tortures durant la seva reclusió al centre, sota tutela de l'exèrcit nord-americà

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha decidit investigar les tortures a presoners del camp de detenció de Guantánamo. En una diligència que ha fet pública aquest dimecres, Garzón obre diligències en el cas "contra els possibles autors materials, inductors, cooperadors necessàries i còmplices" de les tortures, els trasllats forçosos i la detenció il·limitada sense possibilitat de judici. El jutge ha adoptat la decisió després d'escoltar el testimoni de quatre suposats membres d'Al Qaeda jutjats per terrorisme.

Hamed Abderraman Ahmed, Lahcen Ikassrien, Jamiel Abdulatif Al Banna i Omar Deghayes van declarar que havien patit tortures durant la reclusió sota tutela de l'exèrcit nord-americà. Els testimonis van explicar que havien estat reclosos en cel·les de poc menys de mig metre per mig metre d'espai, de les quals només podien sortir dues vegades per setmana durant 15 minuts.

En aquest centre penitenciari van patir "interrogatoris constants" sense advocat i tortures físiques que anaven dels cops a les vexacions, fins a experiments amb productes químics que van deixar un dels presos sense visió en un ull.

Segons Garzón, els responsables d'aquestes accions a Guantánamo podrien haver comès delictes que estableixen penes per als responsables de vulnerar els protocols de Ginebra, referents a tortures a presoners de guerra o a la deportació forçosa amb impossibilitat de celebrar un judici just.

El jutge apunta que segons es desprén dels documents desclassificats per l'Administració nord-americana hi ha hagut "un pla autoritzat i sistemàtic de tortura i maltractament de persones privades de llibertats sobre les que no s'havia formulat cap acusació i que no disposaven dels drets elementals de tot detingut que estableixen les convencions internacionals".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA
judicial

Mas recorre contra la investigació per traïció en el ‘cas Volhov’ i acusa el jutge de “frau processal”

barcelona
política

Junts diu que la trobada Puigdemont Junqueras és una “bona notícia” per a l’independentisme

barcelona
política

Suprem entestament

madrid
REGNE UNIT

Els ‘tories’ es descomponen

Londres