Política

Israel bombardeja els túnels que uneixen Gaza amb Egipte i prepara l'atac per terra

Matança a Gaza

L'ofensiva israeliana contra Gaza no s'atura. L'exèrcit hebreu continua fent incursions en territori palestí. Aquest diumenge a la tarda, l'aviació israeliana ha destruït més de 40 túnels que enllaçaven el sud de la franja amb Egipte, segons testimonis que eren a la zona, i encara es desconeix si hi ha més víctimes.

Aquests túnels s'usen per introduir a la franja aliments i també armes. Els bombardejos han destruït part del mur fronterer i desenes de palestins han creuat cap a Egipte, tot i que aquest país els ha deportat a Gaza.

I això després d'una matinada plena de nous atacs a la Franja de Gaza. Després que durant tot el dia d'ahir l'exèrcit israelià bombardegés, oficialment, els edificis de Hamàs i causés la mort de més de 280 persones i en ferís més de 900, l'operació ha continuat tota la nit

Les forces aèries hebrees han fet un mínim de tres noves incursions. Segons fonts de seguretat, s'han dirigit contra carreteres, punts de llançament de coets, tallers de fabricació d'armament i seus d'organitzacions vinculades a Hamàs.

Precisament, aquest dissabte, Egipte ha obert el pas de Rafah, a la frontera amb Gaza, per permetre l'entrada d'ajuda humanitària i l'evacuació dels ferits del bombardeig. Aquest diumenge, però, el ministre egipci d'Afers Estrangers, Ahmed Abul Gheit, ha acusat Hamàs d'impedir que els ferits travessin la frontera per ser atesos a Egipte.

Crítiques de Hamàs
De la seva banda, Hamàs ha criticat que Egipte obri el pas només als ferits i demana que també s'obri la frontera a tots els palestins que vulguin sortir de la franja.

El pas fronterer de Rafah, l'única sortida a l'exterior de Gaza i per on Egipte ha enviat ambulàncies per atendre els ferits, es va tancar el juny del 2007 i només s'obre de manera esporàdica.

Mentrestant, a Cisjordània, l'ofensiva s'ha cobrat també una víctima mortal. Soldats israelians han matat un jove palestí que es manifestava prop de Ramala en contra de l'peració militar d'Israel a Gaza.

Resposta als coets
El d'Israel era un atac anunciat: una represàlia a gran escala per respondre als coets llançats en els últims dies des de Gaza per grups armats palestins, atacs que havien causat alguns danys però cap mort fins aquest dissabte, que ha perdut la vida una dona israeliana.

El primer ministre Ehud Olmert ha advertit que les operacions militars a Gaza podrien "requerir temps" i ha assegurat que reforçaran la seguretat dels residents del sud del país enfront del foc de coets palestí. Els atacs duraran i es podrien intensificar amb incursions militars terrestres. El govern d'Israel ha mobilitzat ja 6.500 reservistes. L'exèrcit ja ha desplegat en torn a Gaza centenars de soldats d'infanteria i cossos acorassats per una possible operació terrestre.

El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, ha utilitzat directament el llenguatge bèl·lic per avisar que l'operació no ha fet més que començar. En referència a la treva, Barak ha afirmat que "hi ha un temps per la calma i un temps per lluitar, i ara ha arribat el temps de lluitar".

El ministre ha confirmat que l'atac a la Franja de Gaza serà llarg i que fins i tot podria ser ampliat si ho consideren necessari. En una altra declaració que demostra quin pot ser el futur immediat dels territoris palestins controlats per Hamàs, Barak ha assegurat que l'atac "no serà fàcil i no serà curt".

En un comunicat, l'exèrcit hebreu assegura que els objectius de l'operació estaven seleccionats per la intel·ligència militar i que incloïen camps d'entrenament, arsenals d'armes i quarters generals de Hamàs.

Dissabte sagnant
Avions de l'exèrcit hebreu han necessitat poc més de dos minuts per sembrar l'horror a la Franja de Gaza, on viuen concentrades un milió i mig de persones.

Una pluja de míssils ha destruït una trentena d'edificis de la ciutat de Gaza i d'altres localitats com Han Yunis o Rafah, oficialment seus de Hamàs i de les forces de seguretat del moviment islamista. Molts d'aquests immobles estaven situats en zones cèntriques i residencials.

Tant els morts com els ferits es compten a centenars, en un dels dies més sagnants per als palestins des de la guerra dels Sis Dies del 1967. Ja són almenys 280 les víctimes mortals, la meitat membres de les forces de seguretat de Hamàs, segons estimacions del moviment islamista; la resta són civils, entre ells, dones i criatures.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona