Política

Tremosa i Junqueras obren foc a Europa fixant diferent posició dins el catalanisme

Si fins ara han parlat els partits, ahir van ser els mateixos candidats els qui van obrir una precampanya llarga i sens dubte molt més catalana que europea. I ho van fer anant a les arrels i delimitant la posició en què es troba cadascú en l’espectre catalanista.

Amics des de fa temps, Ramon Tremosa i Oriol Junqueras es van dedicar lloances, però també una bona pila de retrets més o menys soterrats. Tremosa va ser directe i, seguint el discurs de CiU de presentar-se com a única alternativa al “desgavell” del tripartit, va explicar a COMRàdio que no seria el candidat convergent “per poc que l’estratègia d’Esquerra hagués funcionat”, fent referència a la preferència dels republicans pel pacte amb el PSC al govern de la Generalitat. Es va mostrar partidari de la tradició pujolista i va defensar la independència entesa com a procés gradual i basada en el pragmatisme (finançament, aeroports, esports) més que no pas en qüestions identitàries. En un episodi més de fricció entre els socis de la federació, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va recomanar a Tremosa que aparqui el debat sobiranista.

En la seva presentació oficial al Museu d’Història de Catalunya, el candidat republicà va admetre que les eleccions europees tendiran a interpretar-se en clau de primàries de les catalanes del 2010, i va avisar que no li fa “cap por” que CiU les plantegi com un plebiscit al tripartit. I si el pols entre les dues formacions està marcat pel debat sobiranista –també pel perfil dels candidats–, els republicans incideixen en les diferències, que volen fer evidents en l’eix ideològic.

“El candidat del poble”
Presentat pel president d’ERC, Joan Puigcercós, “com el candidat del poble”, Junqueras va apel·lar al vot de l’esquerra i el centreesquerra. ERC ha posat en marxa un discurs que passa per contraposar el Junqueras “de la Catalunya treballadora” al perfil “liberal i benestant” de Tremosa. El candidat de CiU “és un membre de la JNC crescudet”, segons un dirigent republicà.

L’estratègia, perfilada dilluns durant l’executiva, la va posar en pràctica ahir Josep Huguet al seu blog. A l’entrada Oriol Junqueras, el candidat de l’Estat català, el conseller sosté que el seu candidat és “el Baix Llobregat i Keynes, enfront d’un de barri ric i el neoliberalista Hayek, de la dreta i en contra de l’Estat”.

El candidat, que va reconèixer tenir-ho “pelut” per obtenir representació al Parlament Europeu, es va mostrar convençut que, de portes endins del partit, la seva designació ha estat ben rebuda per tothom, també pels sectors crítics, amb qui s’ha posat en contacte els últims dies. I va fer “un clam” perquè s’impliquin en la campanya. Pel que fa al programa, Junqueras va començar a desgranar-ne alguns eixos genèrics, com la defensa del dret a decidir i les polítiques socials. També va contestar al president de l’Eurocambra, que es va posicionar dilluns a Barcelona en contra de la independència de Catalunya. Per Junqueras, “Espanya frena la presència de Catalunya a Europa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.