Política

Els crítics d'Esquerra volen la consulta el dissabte següent a l'acord

Política

Malgrat els recels de la direcció d’Esquerra, el sector crític que lidera el diputat republicà Uriel Bertran, Esquerra Independentista, ja té enllestit el full de sol·licitud de referèndum intern per forçar la cúpula a sotmetre a votació de la militància el futur acord de finançament. La intenció dels crítics és que la consulta tingui lloc el primer dissabte després que es faci públic el nou model, sempre que hi hagi quatre dies de marge. Si no, el dissabte següent. Consideren que han de ser les bases les que s’hi posicionin abans que la direcció –que manté que no hi haurà acord si no és satisfactori– comuniqui si avala el model o no.

La sol·licitud reprodueix l’article 31 dels estatuts, en què s’estableix que una de les vies per convocar referèndums és que ho demani un 10% de les persones afiliades. També hi ha l’article de la ponència estratègica de l’últim congrés, en què s’inclou una esmena que propicia els referèndums interns en qüestions clau de país. El document demana la celebració d’un “referèndum intern vinculant” amb les característiques següents: que sigui per sufragi universal de tots els afiliats, que se celebri el dissabte següent de l’acord en una jornada amb urnes al territori, i que giri al voltant de la pregunta: “ERC ha d’acceptar, com a partit i en les institucions de les quals forma part, la proposta de nou model de finançament realitzada pel gobierno de España?”.

En l’últim consell nacional, la direcció republicana va comunicar que serà el màxim òrgan entre congressos el que decidirà quina fórmula es fa servir per consultar la militància. L’equip de Joan Puigcercós no en descarta cap, sempre en funció dels escenaris que dibuixi la resolució del debat del finançament. Però els crítics ja insten a “preparar la logística” per a la consulta. n



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.