Política

El PSOE recela del pacte PSE-PP

El PSOE ha simplificat el laberint electoral basc en funció de dos possibles escenaris. El primer és que el candidat socialista Patxi López guanyi Juan José Ibarrretxe encara que sigui per la mínima. En aquest cas no hi ha res a discutir, i la direcció estatal garanteix que donarà suport al líder del PSE perquè intenti governar en solitari. El segon és el que no agrada tant: que el socialista quedi per sota del candidat del PNB però pugui sortir investit lehendakari amb els vots del PP. Si aquest és el resultat de l’1-M, hi haurà una gran tempesta a les seus del PSOE i del PSE, ja que si guanya el PNB però se’l desallotja del govern basc, José Luis Rodríguez Zapatero es pot quedar sense aliats al Congrés.

El CIS no desempata

A hores d’ara, el segon escenari és el més plausible i així ho confirmava ahir el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). El baròmetre revela que el PSE tindrà una forta empenta (passa de 18 escons a 26 però no supera el PNB, que obté 27 o 28 escons). El PP, per la seva banda, baixa (de 15 a 11 o 12), però amb el PSE frega la majoria absoluta, situada en 38 escons.
Ibarretxe no ho té més fàcil: podria quedar-se a un escó o formar govern reeditant el tripartit –PNB, EA i IU-EB–, sumant-hi a més Aralar. Val a dir que el CIS, elaborat entre el 15 de gener i el 4 de febrer, ja donava per fet que no es presentaria cap de les llistes abertzales, abans de ser anul·lades pel Tribunal Suprem, tal com va confirmar el Constitucional ahir.

Així, si el PSE tira pel dret i decideix governar en solitari amb suport extern del PP, el xoc d’interessos entre Zapatero i López amenaça de reproduir les nits de llamps i trons que va provocar en el seu dia la reedició del tripartit català encapçalat per José Montilla.

Si bé a quinze dies vista de les eleccions es defuig establir aquesta mena de paral·lelismes, a més d’un dirigent del PSOE consultat li pesa l’ombra catalana quan recorden que López ha afirmat, en públic i en privat, que, si en té ocasió, serà lehendakari peti qui peti agafant-se a la promesa de tenir “mans lliures” que li va fer Zapatero. I López tampoc no acceptarà el model navarrès. És a dir, donar suport al PNB des de fora del govern. Sobretot, si els nacionalistes mantenen Ibarretxe com a candidat a la investidura.

A l’espera que l’1-M resolgui les incògnites, avui arrenca la campanya basca amb l’objectiu dels socialistes de forjar un canvi de govern que alguns analistes del PSOE ja no veuen tan factible com mesos enrere perquè han arribat a la conclusió que la crisi econòmica beneficia el perfil de bon gestor d’Ibarretxe. Per això, el PNB procura subratllar el fet que Euskadi pateix així menys que la resta de l’Estat les conseqüències de la recessió i afegeix que amb l’actual govern basc es podrà superar molt abans el període fosc.

Rajoy s’aboca a Galícia

Mentrestant, a Galícia avui comença una campanya que, segons preveu el CIS, confirmarà el govern de coalició de PSdG i BNG. Fins i tot poden sumar un o dos escons més que ara. Però el PSOE no les té totes i està preocupat per la poca mobilització detectada en precampanya i pel fet que, després de quatre anys de govern en relativa harmonia, Emilio Pérez Touriño no sigui capaç de marcar més distàncies amb el PP. Mariano Rajoy no dóna res per perdut i es llançarà a obtenir l’escó que necessita Alberto Núñez Feijoo per a la majoria absoluta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.