Política

Pujol envia a Pöttering el seu ideari europeista

Política

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha enviat al president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering, el darrer dels editorials que publica cada setmana a la web del Centre d’Estudis Jordi Pujol, titulat Catalunya i Europa. Pujol l’ha traduït a l’alemany i l’ha enviat a Pöttering perquè el polític del Partit Popular Europeu no es quedi només amb la imatge que l’únic que interessa als catalans d’Europa és que es pugui parlar en català a les seves institucions, ja que en la seva darrera visita a Barcelona, totes les preguntes que va rebre en una conferència van anar en aquest sentit.

A més d’una breu anàlisi històrica de com Catalunya ha mirat sempre a Europa, des del seu naixement vinculat a l’Imperi Carolingi fins al franquisme, passant especialment per la Guerra de Successió, Pujol situa l’estat de les relacions entre Catalunya i la Unió Europea en el fet que el “regionalisme europeu” ha estat frenat i els Estats han adoptat posicions estatalistes respecte a la Unió, quan des de Catalunya es tenia l’esperança que la UE comportaria “canvis en l’estructura dels Estats” que a Espanya beneficiarien les reivindicacions catalanes “no en termes d’independència, però sí en el sentit de fer més fàcil i més àmplia l’autonomia”. I en el cas concret de la llengua catalana “també el seu reconeixement ha quedat clarament per sota del que molts a Catalunya havien esperat”. L’expresident ja admet que hauria estat ingenu pensar en l’oficialitat, però que es podia esperar de Brussel·les “més bon tracte i comprensió”, malgrat admetre que calia una posició més compromesa dels governs espanyols. I en aquest sentit demana realisme, definir bé els objectius per part de partits i govern i ser seriosos.

A partir d’aquí, Pujol reivindica anar a Europa a parlar dels problemes catalans, com fa tothom amb els seus. Però “s’ha de fer bé”. I “no tot és llengua”. A Brussel·les “s’ha de defensar la nostra identitat, la nostra economia, les nostres infraestructures, la reforma del paper d’Europa al món, la qualitat de la democràcia i el benestar europeus”. I Pujol cita especialment el corredor ferroviari en TGV amb França i els ports de Barcelona i Tarragona, sent conscients que els esforços a Europa no reeixiran si els governs de Madrid no hi ajuden. “O en el cas del català, si com han fet molts cops, obstaculitzen”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

ERC reclama mesures per assegurar un major retorn social del turisme

girona
política

Llum verd a la tramitació exprés de la reforma del reglament del Parlament

barcelona
política

L’estratègia d’ERC s’ha decidit els darrers anys sense Junqueras

barcelona
política

Abstenció de la Generalitat en menors immigrants a repartir

madrid
opinió

Kosova desemmascara el ‘Sánchez style’

Diputat de Junts al Congrés
Josep Maria Viladomat
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sarrià de Ter (ERC)

“A Sarrià de Baix li cal tenir activitat o un centre de dia”

Sarrià de Ter
MEDITERRANI

Xipre, una partició enquistada

Barcelona
Estat espanyol

Vox dona per trencats els pactes amb el PP pel repartiment de migrants

Barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron no rellevarà Attal fins que no s'asseguri la governabilitat

BARCELONA