Política

La participació a les eleccions gallegues a mitja tarda supera la del 2005

Gairebé la meitat dels gallecs cridats a les urnes, un 49,15%, han anat a votar abans de les 17h, xifra que representa 2,45 punts més que en el mateix moment de les anteriors eleccions autonòmiques del 2005, quan havien dipositat la seva papereta el 46,7% dels gallecs, segons les dades facilitades pel conselleiro de Presidència, José Luis Méndez Romeu.

El responsable d'aquest departament de la Xunta ha aclarit que aquestes xifres corresponen a la informació transmesa des del 87% de les taules, un percentatge, ha justificat, "suficientment fiable".

La participació, que a les 12h d'avui se situava per sota del nivell arribat a la mateixa hora el 2005, ha crescut fins a situar-se, cinc hores després, per sobre de la marca de les anteriors eleccions.

Per demarcacions, Orense és la zona on més ciutadans han exercit el dret a vot, amb un 54,62% (50,5% el 2005); a Lugo, un 50,35% (48,2% el 2005); i Pontevedra, un 49,26% (46,20% el 2005). On menys participació s'ha registrat fins ara és a La Corunya, amb el 47,03%, percentatge superior al 2005, quan havia votat el 45,3% de l'electorat.

El conselleiro creu que és "difícil" establir una única causa per explicar les variacions en la participació, si bé ha apuntat que les condicions meteorològiques "poden tenir certa influència". Així mateix, ha indicat que també afecta "el grau de mobilització de l'electorat" i ha preferit esperar a les dades definitives després del tancament de les taules electorals, a les 20h per "establir comparacions".

Paperetes ratllades
A més, preguntat sobre la decisió de la Xunta Electoral de Galícia de no admetre les paperetes que tinguin el nom d'algun candidat ratllat, el responsable de Presidència ha insistit que "la doctrina" d'aquest organisme "no ha variat i segueix vigent en el moment actual".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.