Política

Rajoy fa seva la victòria a Galícia i el canvi a Euskadi

“Sóc molt feliç. Gràcies”. Aquestes són les paraules amb què el president del PP, Mariano Rajoy, va acabar la compareixença davant els mitjans de comunicació després de confirmar que el seu partit ha recuperat la majoria absoluta a Galícia i que el canvi polític al País Basc és possible. Una felicitat que transmetia tant el líder de la formació com la seu del carrer Génova de Madrid en general. Perquè, en clau estatal, els populars són, sens dubte, els grans guanyadors dels comicis.

Rajoy va anunciar que avui al matí se n’anirà cap a Galícia on, de ben segur, el rebran amb els braços oberts. El president del PP ha recorregut, així ho asseguren els seus companys, milers de quilòmetres per donar l’empenta definitiva del candidat i futur president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. I ahir, tant a ell com al candidat al País Basc, Antonio Basagoiti, els va donar les gràcies per haver fet una “extraordinària campanya” en unes “circumstàncies difícils”, en referència a les trames d’espionatge i de corrupció que afecten el PP.

Mariano Rajoy també va assegurar que els resultats electorals gallecs i bascos, són “brillants”. A Galícia ho són per motius evidents i, a Euskadi, perquè els números permeten fer el “canvi polític” que els populars havien defensat. Conscients que havia de ser el PSE qui encapçalés l’alternativa al PNB, el PP s’havia presentat com el garant d’aquesta opció. I és per aquest motiu que, ahir, Rajoy va insistir en el seu compromís. “El PP continua volent el canvi”, va assegurar el de Pontevedra.

Rajoy, 1 - Aguirre, 0
En clau interna, els resultats electorals són una victòria en majúscules per a l’actual president del PP. Núñez Feijóo forma part del seu cercle proper i és un dels barons que més suport li han donat. Basagoiti, per la seva banda, també és home de Rajoy i ha hagut de substituir un estendard de la línia més dura –i més enfrontada amb l’actual direcció– com és María San Gil. Per tant, que Feijóo recuperi el poder perdut a Galícia pel president fundador, Manuel Fraga, i que Basagoiti hagi aconseguit un resultat acceptable i que possibilita l’alternativa a Euskadi és un triomf per a Rajoy i el seu equip.

La prova que els crítics no estaven gaire contents ahir és que el seu referent, la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, no va anar al carrer Génova a seguir les eleccions. Sí que hi era l’alcalde de la capital espanyola. Alberto Ruiz-Gallardón, que integra la direcció de Rajoy i s’hi reuneix setmanalment, es confirma una vegada més com a membre d’aquest equip, juntament amb els que també acompanyaven ahir Rajoy: María Dolores de Cospedal, Esteban González Pons, Javier Arenas, Ana Mato i Jorge Moragas. I s’ha de dir que, de coordinació, n’hi havia, perquè ja des de primera hora van començar a difondre la idea força que acabaria venent el líder per resumir el seu estat d’ànim: felicitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.