Política

Olmert obrirà Gaza si Hamàs allibera el soldat segrestat

Pròxim Orient

L’enviat del president nord-americà Barack Obama al Pròxim Orient va mantenir ahir la seva primera reunió amb els líders israelians, als quals va demanar que reobrin els passos fronterers entre Israel i la franja de Gaza. 

El flamant enviat dels EUA, George Mitchell, no va aconseguir convèncer el primer ministre israelià, Ehud Olmert, que acceptés la petició. Olmert li va deixar clar que les fronteres no es tornaran a obrir de forma permanent fins que el soldat israelià Gilad Shalit, segrestat el juny del 2006 per Hamàs i altres grups palestins, sigui alliberat. Els passos fronterers “estan oberts sense límits per a l’ajuda humanitària, però el seu funcionament normal només tindrà lloc quan s’avanci en l’alliberament de Gilad Shalit”, va dir Olmert a Mitchell, segons va informar Mark Regev, portaveu del premier israelià.

Olmert va remarcar a Mitchell que Israel “no té interès que hi hagi una escalada de la violència”, però “es reserva el dret a respondre si Hamàs vulnera l’alto el foc a través d’atacs mortífers com el d’ahir [dimarts]”. Israel també “es reserva el dret a respondre si continua el tràfic d’armes a Gaza”, va dir Olmert, segons Regev.

Fonts dels serveis de seguretat israelians van indicar que Olmert havia advertit que hi haurà més represàlies per la mort d’un soldat dimarts passat en un atac amb bomba a la frontera. “La resposta serà severa i desproporcionada”, va proclamar Olmert.

El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, va indicar que cancel·laria el viatge que tenia previst fer als Estats Units “per poder seguir de prop els esdeveniments” a Gaza i va remarcar que “l’exèrcit israelià està preparat”.

Mitchell va reafirmar el compromís d’Obama amb la seguretat d’Israel i va dir que treballarà per obtenir una treva ferma a Gaza. Per aconseguir-la, s’hauran d’aturar el tràfic d’armes, “els atacs terroristes” i reobrir les fronteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.