Política

Israel investiga l’ús indegut de projectils de fòsfor a Gaza

Franja de Gaza

L’exèrcit israelià va confirmar ahir de forma oficial que ha obert una investigació sobre el suposat ús indegut de projectils de fòsfor durant l’ofensiva militar a la franja de Gaza.

En conversa amb l’AVUI, fonts de l’exèrcit van informar que, arran de diverses acusacions llançades per organitzacions humanitàries, el cap del comandament sud, el general Yoav Galant, va decidir ahir iniciar “una investigació a fons del tema”. Les mateixes fonts van assegurar que encara no hi ha resultats, tampoc de preliminars, i que no dubtaran a publicar el que es trobi, “també si es va cometre algun error”.

Fonts de seguretat van admetre que una unitat de reservistes del cos de paracaigudistes va disparar projectils que contenien fòsfor, però l’exèrcit està convençut que no es van usar de manera que vulneressin el dret internacional. Segons les fonts, són armes permeses, però el seu ús està restringit a determinades circumstàncies i això és el que s’haurà d’investigar. Aquestes bombes s’utilitzen per crear pantalles de fum i fan cremades que poden arribar fins als ossos.

“Hem d’estar preparats”
Mentrestant, l’exèrcit també va confirmar oficialment que la retirada de les tropes del territori de Gaza s’ha completat. Tots els soldats han sortit de territori palestí, però s’han concentrat en noves posicions al costat de la franja –al cantó israelià de la frontera– per a qualsevol eventualitat.

“Si Hamàs provoca, hem d’estar preparats”, van dir fonts de seguretat, i van advertir que si Hamàs ataca, “la reacció aquest cop serà encara més forta”.

L’operació de l’exèrcit israelià, anomenada Plom Fos, ha durat tres setmanes i ha consistit a atacar Hamàs a la franja de Gaza. En l’ofensiva han mort 1.300 palestins i 5.300 més han resultat ferits. La meitat serien civils.

Per si el toc d’alerta que van llançar els militars no fos suficient, la classe política també va advertir al moviment islamista de Gaza. “L’equació amb què ha de bregar ara Hamàs és molt senzilla”, va declarar el cap de la comissió d’exteriors i seguretat del Parlament israelià, Tsaji Hanegbi: “Si el llançament de míssils es reprèn, contestarem amb tal força que trobaran a faltar el dia que va començar l’ofensiva de la força aèria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona