Política

Galia Golan: "L'acció militar afeblirà Hamàs, però no resoldrà el problema"

Entrevista a la líder del moviment israelià Pau Ara

Galia Golan, una de les figures més destacades del moviment Pau Ara, del qual forma part des del 1978, és professora de la Universitat Hebrea de Jerusalem, exdirectora del departament de ciències polítiques d’aquesta institució i experta sovietòloga. Golan sempre ha defensat la necessitat d’una solució negociada al conflicte palestí i manté que és possible arribar a una pau duradora tant amb els palestins com amb la resta de veïns àrabs.

Pau Ara és una de les organitzacions que convoquen la concentració d’aquesta nit davant del ministeri de Defensa per fer una crida a l’alto el foc immediat. ¿És aquest un canvi de postura del moviment?
Al principi, pràcticament el 90% de la població es mostrava a favor de l’operatiu militar a Gaza a causa del llançament reiterat de míssils contra Israel. La sensació era que no hi havia cap alternativa, que calia entrar-hi i actuar.

¿I quan es va produir el canvi de posició de Pau Ara?
Al començament, Pau Ara també donava suport a l’operatiu, malgrat les discrepàncies dins de l’organització. Però després vam acordar que l’ofensiva aèria ja havia assolit el seu objectiu i que, a partir d’aleshores, era absolutament necessari l’alto el foc.

En canvi, vostè va tenir reserves des d’un bon començament, oi?
Efectivament. Entre els que ens hi oposàvem hi havia gent del partit d’esquerres Meretz i de Pau Ara. Els dirigents estaven dividits i jo estava amb la minoria.

¿No creia que s’havia d’actuar en contra de Hamàs?
Jo no m’oposava a la legitimitat d’una reacció als atacs de Hamàs, sinó a la reacció que finalment es va produir. Realment, la situació era molt difícil i indubtablement un govern no pot suportar un atac continuat amb míssils contra la seva població. Però la meva opinió és que la manera de fer-hi front no passa per la via militar.

Quina és l’alternativa?
Si es negocia seriosament, en algun moment s’hauria de parlar també amb Hamàs. Ells no estan interessats en un acord amb Israel, però cal recordar que aquesta formació islamista representa força palestins.

¿Creu que l’operatiu militar israelià no aconseguirà res?
Crec que podem afeblir Hamàs i, sens dubte, podem fer-li molt de mal, però això serà només al final i, a més, no resoldria el problema. A més, també s’està perjudicant el president palestí, Mahmud Abbas, que ara no pot negociar amb Israel. ¿Podrà entrar a Gaza dalt d’un tanc israelià?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona