Política

ERC acusa l'Ajuntament de Perpinyà de fer cas a l'extrema dreta i de censurar el català

Debat lingüístic

Esquerra Republicana de Catalunya ha acusat l'Ajuntament de Perpinyà de censurar i prohibir el català al consell municipal perquè les intervencions del regidor d'ERC, Enric Vilanova, "ja no apareixen als actes de les sessions amb el pretext que es fan en català". Vilanova i el president d'ERC Catalunya Nord, Joan Ridaura, han denunciat aquest dissabte en roda de premsa un "front comú" entre la dreta i l'extrema dreta contra el català ja que, segons ells, amb aquesta decisió l'alcalde de Perpinyà, Jean-Paul Alduy, "ha posat en aplicació la proposta del representant del Front National, Louis Aliot".

Vilanova ha explicat que fins ara les seves intervencions eren transcrites en català amb la traducció en francès però que "en les actes de l'últim ple només surt la menció en francès M. Vilanova s'exprime en catalan i res més". El regidor republicà considera que l'alcalde no els ha donat cap explicació sobre aquest canvi i que l'única relació que veu amb aquesta decisió, és l'aplicació de la petició feta per Aliot.

Segons Vilanova, "és del tot inadmissible que, mentre Perpinyà és Capital de la Cultura Catalana, que rep diners de la Generalitat per promoure la llengua i la cultura catalana, l'Ajuntament prohibeixi a un conseller municipal que parla català de fer-ho o li demani diners per traduir-ho".

Des que va prendre possessió del càrrec, el conseller d'oposició d'ERC, Enric Vilanova, s'ha sempre expressat en català al ple municipal de Perpinyà, provocant un debat tant a l'interior com a l'exterior de l'Ajuntament sobre la legalitat de l'ús de la llengua pròpia de Catalunya Nord.

Fins ara només el conseller del Front Nacional Jean Louis Alliot havia criticat, tant pel fons com per la forma, les intervencions en català del regidor republicà, mentre que l'alcalde li havia recordat que podia expressar-se legalment en català a condició de traduir-ho després en francès o de fer-ho traduir per una tercera persona descartant rotundament que l'Ajuntament es faci càrrec de la traducció simultània i de les despeses que això pugui generar.

Vilanova afirma haver enviat una carta a l'alcalde per demanar-li la factura de les traduccions que fins ara es feia de les seves intervencions, però que encara les espera. D'una manera més general Vilanova i Ridaura han qüestionat el funcionament democràtic de l'Ajuntament dient que l'alcalde fins i tot no compleix decisions que ell mateix ha votat, com ara la proposta feta per ERC de penjar la bandera del Tibet al frontal de l'ajuntament durant els Jocs Olímpics de Pekin, una proposta aprovada per la majoria municipal i l'alcalde i que al final no es va complir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona