Política

Un jutge de Sant Sebastià creu que la Guàrdia Civil va torturar els etarres Portu i Sarasola

Un jutge de Sant Sebastià creu que hi ha indicis que els presumptes membres d'ETA Igor Portu i Mattin Sarasola, detinguts el gener de 2008, van ser torturats per quinze agents de la Guàrdia Civil que van participar en el seu arrest i que els van custodiar durant les hores posteriors. Per aquesta raó, el jutge ha ordenat que continuï la investigació judicial del cas.

Segons fonts del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, el jutge ha transformat les diligències prèvies del cas sobre possibles maltractaments en un procediment abreujat per un delito de tortura, en concurs amb un altre delicte o falta de lesiones. Aquest tràmit significa que el magistrat considera sòlides les imputacions i acosta una mica més els policies implicats al banc dels acusats.

Entre els imputats hi ha el cap del dispositiu policial del cas i l'agent que vigilava els detinguts als calabossos.

Portu i Sarasola van declarar davant del jutge de Sant Sebastià que porta el cas el passat mes de juny i van ratificar relats anteriors, en els quals havien detallat els maltractaments rebuts després de ser arrestats el 6 de gener de l'any passat a Arrasate (Guipúscoa).

La matinada següent  a la detenció, Portu va ha ver de ser ingressat en un hospital amb una costella trencada, moltes contusions, un vessament a la pleura i un emfisema subcutani que anava des de les cervicals fins a la pelvis, a més de nombrosos hematomes.

El suposat membre d'ETA va assegurar al jutge que no es va resistir durant la detenció i que tot i això va ser colpejat per la Guàrdia Civil, des que va set capturat fins que el van portar a Lesaka (Navarra) per a diversos escorcolls.

Dies després, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, manifestava que les ferides eren conseqüència de les maniobres de "subjecció i retenció" perquè Portu va intentar fugir.

Interior considera Portu i Sarasola presumptes  membres del comando que el 30 de desembre de 2006 va fer esclatar una bomba a l'aparcament de la T4 de l'aeroport de Barajas, atemptat en què van morir dos homes i que va suposar la ruptura de facto de l'alto el foc que ETA havia anunciat el 24 de març anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.