Política

Amos Oz: "La culpa de l'ofensiva és de Hamàs"

ENTREVISTA: Amos Oz, escriptor israelià

L'escriptor Amos Oz, considerat un dels principals intel·lectuals de l'esquerra a Israel, s'ha distingit per la seva recerca de la pau amb els palestins. En conversa amb l'AVUI en aquests dies d'ofensiva militar israeliana a la franja de Gaza, responsabilitza Hamàs de la situació, mentre exhorta a un cessament immediat i absolut de les hostilitats perquè es pugui tornar a negociar la pau.

Quina impressió té de l'enfrontament a Gaza i al sud d'Israel?
Abans que res, Hamàs és culpable de la conflagració actual, perquè durant anys ha estat atacant localitats civils israelianes, pobles i ciutats. En segon lloc, s'ha d'arribar a un alto el foc immediat, un cessament total dels projectils de Hamàs contra Israel i de l'operatiu israelià a Gaza. I això s'ha de fer com més aviat millor.

¿Però això no equivaldria a aturar l'operatiu abans d'hora, de manera que Hamàs en sortís enfortit?
Em sembla que ja hem esgotat els blancs a Gaza, ja no en tenim més. L'única meta d'Israel és posar fi al foc de Hamàs, fer que no ens segueixin disparant.

¿És aquest realment l'objectiu o n'hi ha un altre no declarat de derrocar el règim de Hamàs?
Israel no pot derrocar per la força el govern de Hamàs.

Com pot afectar la situació actual el procés de pau amb l'Autoritat Nacional Palestina?
S'ha d'enfortir i accelerar el procés de pau. En cent anys, mai havíem estat tan a prop com ara de la pau amb l'Autoritat Nacional Palestina.

¿Això vol dir que una situació bèl·lica com aquesta es pot oblidar i es pot tornar a negociar?
Sí. Molts cops hem interromput les negociacions i les hem reprès. No hi ha alternativa, la negociació s'ha de concretar i tenir èxit.

Què creu que senten ara els palestins que recolzen l'Autoritat Nacional Palestina?
Els és molt difícil aquesta situació. Senten una profunda indignació contra Hamàs. De fet, estan indignats des del cop a Gaza. Estic segur que l'Autoritat Nacional Palestina creu que Hamàs és un desastre per al poble palestí.

¿Ha tingut últimament contactes amb palestins?
Sempre en tinc.

¿De què parlen?
De la solució que passa per dos Estats, és a dir, un Estat palestí al costat d'Israel, de dues capitals a Jerusalem, d'una situació de pau entre Israel i l'Autoritat Nacional Palestina, encara que en una primera etapa Gaza no en formi part.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.