Política

L'exèrcit israelià envaeix Gaza

Pròxim Orient

Els tancs israelians avancen a la franja de Gaza des de quatre punts amb foc d'artilleria que ha causat almenys la mort d'una vintena de palestins. Les tropes israelianes entren en territori palestí des dels punts fronterers de Nahal Oz i Karni, a l'est de la franja, a l'àrea de Beit Hanun, al nord, i des de l'aeroport de Yaser Arafat, a l'est de la ciutat de Rafah (sud), informa l'agència de notícies palestina Maan. L'assentament jueu de Netsarim, a tres quilòmetres de la capital, ha estat pres per les tropes de l'exèrcit israelià.

Residents de Gaza capital estan fugint a llocs més segurs per por que els tancs disparin contra la població.

Des del nord, les tropes de l'Estat jueu han penetrat fins a l'escola americana, al nord de Beit Lahiya, on altres dues persones han mort pel foc israelià, mentre que al sud, ha mort un milicià i diversos han quedat ferits.

Per la seva banda, trenta israelians han quedat ferits des d'aquesta passada nit, dos d'ells de gravetat.

Invasió terrestre després de 8 dies
L’exèrcit israelià ha iniciat la invasió de la franja de Gaza. Tancs i vehicles blindats israelians, recolzats des de l’aire pel foc d’helicòpters, han entrat a la franja en la primera acció terrestre després de vuit dies d’ofensiva militar sobre aquest petit territori palestí.

Segons testimonis palestins residents a Beit Lahiya, una petita columna de vehicles militars ha creuat la línia divisòria que separa la franja de Gaza i Israel des del nord enmig de l’obscuritat de la nit palestina.

Portaveus de l’exèrcit israelià han confirmat la incursió de part dels tancs que envoltaven la franja de Gaza des de dilluns passat esperant l’ordre d’entrar al territori. L’exèrcit israelià va explicar dissabte que l’acció terrestre contra el territori té l’objectiu de prendre el control de les àrees des d’on Hamàs llança els seus projectils contra el sud d’Israel. “L’objectiu és destruir la infraestructura del terror de Hamàs”, deia un militar israelià d’alt rang.

Israel no ha volgut precisar quants soldats participen en la incursió, però ha detallat que hi prenen part membres de la infanteria, enginyers, artilleria i tancs, recolzats per les forces aèries, la marina i diverses agències d’intel·ligència i seguretat.
L’exèrcit israelià feia un pas més en l’ofensiva, que segons al·lega, ha llançat contra Hamàs, amb foc d’artilleria sobre Gaza, abans de la caiguda de la nit, una acció que feia presumir la imminent incursió. Poc abans, els militars bombardejaven el territori palestí per mar i aire, i acabaven amb la vida d’un important líder de Hamàs.

El Parlament israelià va autoritzar dissabte la mobilització de reservistes, cridats a files per recolzar la incursió, que s’inscriu en la segona fase de l’operació Plom Fos.

Amenaces des de Hamàs
Les Brigades Ezzedin al-Qassam, el braç armat de Hamàs, han afirmat que Israel “pagarà un alt preu” com a represàlia per l’entrada a Gaza. Al mateix temps, Hassan Nasral·lah, cap de l’organització xiïta libanesa Hezbol·lah, ha fet una crida a causar “el més alt nombre de baixes” entre l’exèrcit israelià. El ministre de Defensa d’Israel, Ehud Barak, ha anunciat que el seu país està “preparat per a tota eventualitat” a la frontera amb el Líban.

Les principals ciutats europees van ser l’escenarin dissabte de diverses manifestacions –convocades abans de la incursió– en protesta per l’ofensiva israeliana a Gaza. Una de les més nombroses es va produir a París, la capital francesa, que va aplegar més de 20.000 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.