Política

Obama decreta la fi de Guantánamo i de les tècniques emprades per la CIA

Món

El president nord-americà Barack Obama signarà aquest dijous, dos dies després de la seva investidura, els decrets per al tancament de la presó de Guantánamo i per posar fi als mètodes antiterroristes més que controvertits de la CIA, segons els diaris nord-americans The Washington Post i The New York Times.

Segons el document previ, la situació de cadascun dels 245 detinguts actuals serà objecte "d'un reexamen ràpid i meticulós" i els empresonats seran, d'ara endavant, protegits per les Convencions de Ginebra, de les quals George W. Bush els va privar.

Aquest dimecres al matí, dos jutges militars han suspès per 120 dies els processos judicials en curs de Guantánamo. Les comissions militars encarregades de jutjar els detinguts de Guantánamo són els tribunals d'excepció creats el 2006, molt controvertits per la falta de respecte dels drets de la defensa.

Quant a la revisió dels mètodes d'interrogació utilitzats per la CIA, segons el conseller jurídic de la Casa Blanca, el tema es parlarà amb els parlamentaris republicans i demòcrates. A les converses hi figurarà l'ordre "de modificar les regles de detenció i interrogació de la CIA, de limitar dintre de totes les instal·lacions americanes del món tots els processos d'interrogació tal com figura dins el manual de l'exèrcit de terra i prohibirà a l'Agència (CIA) de detenir secretament els presumptes terroristes a les presons dels països estrangers", segons The Washington Post.

L'última versió del manual de l'exèrcit de terra, revisat el 2006, prohibeix explícitament les tècniques d'interrogatori com els cops, la utilització de gossos per espantar els detinguts, l'ús d'electroxocs i de la simulació d'ofegament, considerades com a tortura per les organitzacions de defensa dels drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.