Política

Zapatero: "No hi ha urgència per reformar la Constitució"

El president espanyol assegura que la Carta Magna és "útil" però "millorable", tot i que ha assegurat que no hi ha "cap necessitat imperiosa" per canviar el text. Rajoy assegura que la solució al problema de l'Estatut es troba en la Constitució

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest diumenge que la Constitució és "útil i funciona" i, malgrat reconèixer que és "millorable", ha afirmat que "no hi ha urgència per reformar-la". Per la seva banda, el líder del PP, Mariano Rajoy,  ha afirmat que "la solució" al problema de l'Estatut "es troba en la Constitució".

Zapatero i Rajoy han fet aquestes declaracions a la seva arribada al Congrés dels Diputats, on s'ha celebrat l'acte oficial de la commemoració del 31è aniversari de la Constitució, presidida per José Bono, en què també hi ha assistit per primer cop un lehendakari, en aquest cas, el socialista Patxi López. L'acte ha tingut les absències destacades d'ERC, PNB, BNG i Na-Bai.

Pel president espanyol, que ha tingut paraules de record per Jordi Solé Tura i pels tres cooperants segrestats a Mauritània, ha considerat que la Constitució és "útil i funciona" perquè ha permès "l'alternança de poder, el reconeixement de la diversitat i l'autogovern" de les autonomies, entre d'altres coses. També ha considerat que encara que la Carta Magna és "millorable, com tot", no hi ha cap "horitzó" ni cap "necessitat imperiosa" de canviar-la". De la mateixa manera, ha considerat que se celebren 31 anys de la Constitució i també de "maduresa, de democràcia, els 31 anys millors de la història" de l'Estat. Per Zapatero, la Carta Magna ha permès la pau, la llibertat, l'estabilitat i el progrés de l'Estat, que segons ha dit, "ha recuperat el paper d'Espanya al món".

Per la seva banda, Mariano Rajoy ha considerat que el problema de l'Estatut, pendent de la sentència del TC, "es troba en la Constitució, en el compliment de la llei i en el respecte de les regles del joc". Per Rajoy, en la Constitució "està la solució a tots els problemes que es puguin plantejar".

Durant el discurs de l'acte oficial, el president del Congrés dels Diputats, José Bono, ha advertit que la Constitució "no és infinitament flexible" perquè "té límits", i ha explicat que, com passa amb els esports, estableix els límits en el camp de joc, on "per ser net exigeix respecte a l'àrbitre i submissió a les regles".

Bono ha agraït durant el seu discurs la presència per primer cop del lehendakari basc i ha recordat els "pares" de la Carta Magna, especialment, a Jordi Solé Tura, que va morir divendres a Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.