Política

Milers de manifestants demanen a Bangkok que es dissolgui el govern tailandès

Els 'samarreta vermella', partidaris de l'antic primer ministre, Thaksin Shinawatra, han ballat I han cantat cançons a favor de la democràcia

Al voltant de 80.000 persones s'han manifestat aquest diumenge a Bangkok per exigir al govern tailandès que convoqui eleccions en les properes 24 hores. Els 'samarreta vermella', partidaris de l'antic primer ministre, Thaksin Shinawatra, han ballat, han cantat cançons a favor de la democràcia i han mostrat pancartes que feien referència a Shinawatra.

La policia tailandesa espera que els manifestants puguin arribar a 150.000 durant la tarda i que les protestes puguin durar diversos dies. Alguns carrers principals de Bangkok han estat tallats. En alguns casos pels camions o les motocicletes dels manifestants i en d'altres perquè la policia i els soldats ha acordonat la zona.

Els líders d'aquesta protesta insisteixen que les manifestacions seran pacífiques encara que durin una setmana. Volen mantenir la pressió sobre el govern d'Abhisit Vejjajiva perquè dissolgui el parlament tailandès, tot i que és poc probable que Vejjajiva cedeixi. L'actual primer ministre ha de convocar eleccions a finals de l'any vinent. En una intervenció radiofònica d'aquest dissabte va dir que unes eleccions immediates eren "poc probables" degut a la "tensa situació política" i al fet que la seva coalició tenia majoria al parlament.

"Estem demanant al govern que abandoni el poder per retornar-lo a la gent", ha dit Veera Musikapong, president d'un grup de protesta, que ha demanat que dilluns pel migdia el parlament estigui dissolt, i que si no fos així paralitzarien els carrers de Bangkok. La majoria dels manifestants procedeixen de zones rurals. "Aquest govern em fa enfadar. Mai m'havia preocupat per la política fina ara que veig tan evident que s'estan intentant aferrar al poder", ha dit un pagès tailandès d'una província del nord-est. Els manifestants es queixen que governi "una elit" que no ha estat elegida.

Alguns inversors estrangers s'han mostrat preocupats per si es desferma la violència, cosa que podria frenar la recuperació de la segona economia més gran del sud-est asiàtic, però han expressat la seva confiança en els mercats financers tailandesos, ja que l'economia del país s'està recuperant bé tot i la crisi econòmica mundial. També creuen que el govern del primer ministre Abhisit Vejjajiva es mantindrà en el poder malgrat les manifestacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.