Política

Ultimàtum als manifestants perquè desallotgin Bangkok

El govern tailandès dóna 24 hores als camises vermelles per abandonar el centre de la capital, on són des de fa cinc setmanes

El govern tailandès ha donat temps fins avui als camises vermelles perquè abandonin el centre de Bangkok, on estan atrinxerats des de fa cinc setmanes, malgrat haver renunciat a imposar el toc de queda a la capital. Amb tot, l’executiu tailandès va declarar ahir l’estat d’emergència en cinc províncies més de la regió nord-est del país, bastió del front dels camises vermelles. Ara per ara, ja són 22 les províncies que, juntament amb Bangkok, han aplicat aquesta mesura.

El govern va insistir que les tropes continuaran als carrers de la capital per restablir l’ordre i intensificar el setge al campament dels camises vermelles, partidaris de l’exmandatari Thaksin Shinawatra, deposat pels militars el 2006. “No ens podem retirar ara”, va afirmar el primer ministre tailandès, Abhisit Vejjajiva. La violència s’ha intensificat en els últims quatre dies i ja ha causat com a mínim 31 morts, tots civils, i 230 ferits.

Un dels líders dels manifestants antigovernamentals, Nattawut Saikua, va fer una crida a l’executiu perquè reprengui el diàleg amb la condició que retiri abans les tropes que assetgen el centre de la ciutat.

“No posem cap més condició. No volem més pèrdues humanes”, va exclamar Saikua. En aquest sentit, Saikua va sol·licitar la mediació de l’ONU en la resolució de la crisi. “Si realment volen parlar, que no imposin condicions prèvies com ara demanar-nos la retirada de les tropes”, va declarar Korbsak Sabhavasu, secretari general del primer ministre.

Saikua ja va demanar abans-d’ahir a l’executiu que ordenés a l’exèrcit deixar de disparar contra els seus seguidors a Bangkok. Una seixantena de morts i més de 1.600 ferits és el balanç actual de víctimes de les protestes, des que van començar el 12 de març passat.

Tanmateix, el govern ha adoptat mesures de gran duresa com la declaració d’una zona de foc lliure, on està permès l’ús de la força letal contra aquells que intentin travessar-la.

Crida al rei
Un altre dels 24 líders del front antigovernamental, Bhumibol Adulyadej, va apel·lar ahir al monarca tailandès, a qui va qualificar com l’“última esperança”, perquè intervingui i contribueixi a trobar una sortida pacífica a la crisi.

El rei, de 82 anys, està hospitalitzat des del mes de setembre i no s’ha manifestat públicament sobre la crisi des que va esclatar a finals de març.

El monarca no té cap paper polític oficial, però ha estat una força d’estabilitat per al país durant les sis dècades del seu regnat. Ja el 1992, quan van tenir lloc xocs entre militars i activistes prodemocràtics, que reclamaven la fi de la dictadura imposada l’any anterior, el monarca tailandès va aconseguir que tant els militars com els manifestants cedissin i posessin punt final a la violència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.