Política

París i Berlín arriben a un acord per rescatar Grècia

El pla estarà dotat amb uns 20.000 milions d'euros, dels quals l'Estat podria aportar 2.000 milions

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha arribat a un acord amb el president francès, Nicolas Sarkozy, per rescatar Grècia si no aconsegueix refinançar el seu deute.

El mecanisme estarà pilotat per la Unió Europea i serà compatible amb la clàusula del tractat que prohibeix rescatar un país. Com a contrapartida d'aquest mecanisme de salvament, París i Berlín demanen als països de l'eurozona que estudiïn la possibilitat de modificar el tractat, per exemple per endurir les sancions contra els països que incompleixen els límits de dèficit i deute, tal com exigia Alemanya, el país que bloquejava fins ara l'acord.

El pla estarà dotat amb uns 20.000 milions d'euros, dels quals l'Estat podria aportar 2.000 milions. Fins a dos terços de les ajudes podrien ser proporcionades pels països de l'eurozona, mentre que el terç restant aniria a càrrec de l'FMI, segons han explicat fonts diplomàtiques.

L'acord francoalemany s'ha produït just abans del començament a Brussel·les de la tradicional cimera de primavera de líders europeus després de 48 hores d'intensos contactes entre els líders europeus.

ZP
El president del govern espanyol ha insistit aquest matí que era "de gran importància" per a l'estabilitat del sistema financer i de l'economia que els líders europeus pactin avui el pla per rescatar Grècia si s'agreuja la seva crisi d'endeutament.

En la roda de premsa posterior a la cimera social tripartida, Zapatero ha destacat que la solució ha de ser "fonamentalment europea" tot i que ha considerat "admissible" la participació del Fons Monetari Internacional (FMI). S'ha mostrat disposat a "millorar els mecanismes dins del Pacte d'Estabilitat, però ha insistit que "avui la UE ha de demostrar el compromís amb l'euro i el compromís amb els països que l'integren, fent bé les coses".

Per la seva banda, la canceller Merkel ha tornat a destacar poc abans del començament de la cimera que la possibilitat d'un rescat a Grècia que combini la intervenció de l'FMI i les ajudes bilaterals ha de ser "l'última opció", i només en el cas que el país grec no pugui aconseguir els diners pel seu compte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona