Economia

Els integrants de la zona euro aproven el pla d'ajuda a Grècia

París i Berlín han portat a la cimera de la UE l'acord de dotar un pla de 20.000 milions d'euros, dels quals l'Estat espanyol s'ha compromès amb 2.000

Els Estats de la zona euro han aprovat un pla d'ajuda a Grècia, segons ha informat aquest dijous un portaveu de l'executiu d'Atenes.

"El pla inclou plenament els nostres requeriments... estem satisfets", ha dit George Petalotis als periodistes a Brussel·les. "És un bon pla que anunciarem dintre de poc", ha afegit. "Creiem que és un missatge d'estabilitat i que tindrà un impacte positiu per a l'economia grega". Preguntat si tots els Estats de la zona euro estaven disposats a ratificar aquest acord, el portaveu grec ha afirmat: "Sí, s'hi han compromès".

Segons aquesta versió, el president francès Nicolas Sarkozy, la cancellera alemanya Angela Merkel, el president del Banc Central Europeu Jean-Claude Trichet, el primer ministre grec George Papandreou i el president de la Unió Europea Herman Van Rompuy s'han reunit per concretar els detalls de l'acord. El portaveu grec ha afegit que el pla inclou la participació d'Estats de fora de la zona euro i també del Fons Monetari Internaciona en una part més petita.

Proposta franco-alemanya
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha arribat a un acord amb el president francès, Nicolas Sarkozy, per rescatar Grècia si no aconsegueix refinançar el seu deute, a l'inici de la cimera de caps d'Estat i de govern de la UE, celebrada aquest dijous a Brussel·les.

El mecanisme estarà pilotat per la Unió Europea i serà compatible amb la clàusula del tractat que prohibeix rescatar un país. Com a contrapartida d'aquest mecanisme de salvament, París i Berlín demanen als països de l'eurozona que estudiïn la possibilitat de modificar el tractat, per exemple per endurir les sancions contra els països que incompleixen els límits de dèficit i deute, tal com exigia Alemanya, el país que bloquejava fins ara l'acord.

El pla estarà dotat amb uns 20.000 milions d'euros. Fins a dos terços de les ajudes podrien ser proporcionades pels països de l'eurozona, mentre que el terç restant aniria a càrrec de l'FMI, segons han explicat fonts diplomàtiques. L'Estat espanyol ha ofert una aportació de 2.000 milions.

L'acord francoalemany s'ha produït just abans del començament a Brussel·les de la tradicional cimera de primavera de líders europeus després de 48 hores d'intensos contactes entre els líders europeus.

ZP
El president del govern espanyol ha insistit aquest matí que era "de gran importància" per a l'estabilitat del sistema financer i de l'economia que els líders europeus pactin avui el pla per rescatar Grècia si s'agreuja la seva crisi d'endeutament.

En la roda de premsa posterior a la cimera social tripartida, Zapatero ha destacat que la solució ha de ser "fonamentalment europea" tot i que ha considerat "admissible" la participació del Fons Monetari Internacional (FMI). S'ha mostrat disposat a "millorar els mecanismes dins del Pacte d'Estabilitat, però ha insistit que "avui la UE ha de demostrar el compromís amb l'euro i el compromís amb els països que l'integren, fent bé les coses".

Per la seva banda, la canceller Merkel ha tornat a destacar poc abans del començament de la cimera que la possibilitat d'un rescat a Grècia que combini la intervenció de l'FMI i les ajudes bilaterals ha de ser "l'última opció", i només en el cas que el país grec no pugui aconseguir els diners pel seu compte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora
Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any, segons el BBVA

barcelona
Unió Europea

La inflació a la zona euro es modera una dècima al juny, fins al 2,5%

Barcelona

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona